Industek Blogas

2024 04 15 Mažesnės sąnaudos - gidas efektyvesniam šilumos siurblio naudojimui


Šilumos siurbliai tapo labai populiariu namų šildymo ir vėsinimo sprendimu. Tačiau norint maksimaliai išnaudoti jų teikiamomis galimybėmis - labai svarbu suprasti ir įgyvendinti geriausią jų eksploatavimo praktiką. Pasirodo, toli gražu ne visi žmonės šilumos siurblį eksploatuoja tinkamai ir dėl to – išnaudoja daugiau elektros energijos arba ne taip paprastai pasiekia norimą komforto lygį, permoka. INDUSTEK, UAB yra oficialus Daikin Europe N.V. atstovas Lietuvoje, tad galime pasidalinti žiniomis ir informacija dėl veiksmingo šilumos siurblio naudojimo. Jį parengėme remiantis ŠVOK ekspertų ir energijos taupymo sprendimais besirūpinančių organizacijų įžvalgomis.

Viskas prasideda nuo bendro supratimo

Pirma, turite būti pažįstami su faktu, kad šilumos siurbliai šiluminę energiją perduoda, o ne gamina. Dėl to, palyginti su tradicinėmis šildymo sistemomis, jie yra efektyvesni energijos atžvilgiu.

Jie ypač veiksmingi, nes gali tiek šildyti žiemą, tiek vėsinti vasarą (pakanka tik paleisti atvirkštinį darbo ciklą). Tačiau dėl to, kad šiluma pernešama, o ne gaminama, kuo didesnis skirtumas tarp temperatūrų lauke ir viduje, tuo daugiau energijos įrenginys suvartos. Daugiau apie vartojimą ir efektyvumą galite rasti pačio įrenginio eksploatavimo vadovuose ir prekės puslapiuose.

Tad labai svarbu stengtis viską valdyti subtiliais pokyčiais ir nesiorientuoti į skubius pakėlimus ar sumažinimus, o verčiau stabilų ir tolygų šildymą ar vėsinimą.

Apie tai, kaip optimaliai naudoti šilumos siurblį

Paleiskite ir pamirškite

Dažnai reguliuojant šilumos siurblį, gali sumažėti jo efektyvumas.

Geriausia - rasti patogų nustatymą ir jį palaikyti. Daugumai žmonių komfortiška kambario temperatūra yra apie 20-21°C, o miegui idealiai tinka 16-20°C. Į tokias temperatūras ir orientuokitės arba suprogramuokite termostatą jas palaikyti.

Venkite staigių pokyčių. Jei reikia reguliuoti temperatūrą, darykite tai palaipsniui, maždaug po 0,5°C – palaipsniui.

Techninės priežiūros bei aptarnavimo svarba

Norint, kad šilumos siurblys veiktų efektyviai, jam būtina reguliari techninė priežiūra. Tai yra aukštųjų technologijų kūrinys, kuriame veikia daug delikačios elektronikos ir pažangių mechaninių komponentų.

Priežiūra bei aptarnavimas apima:

·       Oro filtrų tikrinimą ir keitimą kas ~3-4 mėnesius;

·       Periodinį aptarnavimą kas 12-18 mėnesių;

·       Lauko bloko valymą nuo šiukšlių (priklausomai nuo situacijos, rečiau reikia, jei įsigijote gaubtą);

·       Užtikrinimą, kad aplink įrenginį būtų bent 60 cm laisvos erdvės;

·       Programėlėje ar valdymo pulte matomų klaidų neignoravimą ir kuo skubesnį sprendimą.

Be to, labai svarbu pasirinkti tinkamą šilumos siurblio dydį savo namams. Jeigu jis bus per mažas – nuolatinė apkrova mažins resursą ir neleis veikti efektyviai, o jeigu jis per didelis – įrenginys taip pat negalės veikti efektyviai.

Durys ir langai – jūsų draugai

Nors kalbame apie šilumos siurblius, tradiciniai sprendimai irgi gali būti labai naudingi. Žiemą laikykite duris, langus ir užuolaidas uždaresnėse padėtyse, kad išlaikytumėte šilumą patalpose.

Šiltuoju metų laiku atidarius duris ir langus gali lengviau patekti skersvėjis, todėl oras vėdinsis ir sumažės vėsinimo poreikis. Investavus į programuojamą termostatą taip pat galima sutaupyti daug energijos, nes temperatūrą galima reguliuoti pagal savo tvarkaraštį ir pageidavimus.

Visgi, nepamirškite to, kad jei lauke daug žiedadulkių arba taršos iš gatvės, vėdinimas lauko oru nebūtinai yra naudingas.

Nustatymai ir technologijos

Naudojant ne automatinį režimą, o konkrečiai pasirenkant funkcijas išvengiama nereikalingų ŠS (šilumos siurblio) persijunginėjimų, kurie mažina efektyvumą.

Nustatykite termostatą ir vėliau stenkitės jį reguliuoti tik tada, kai tai būtina. Visa kita atliks pats įrenginys.

Modernūs Daikin Altherma įrenginiai gali reaguoti į pasikeitimus lauke bei pagal tai pakoreguos savo veikimą, kad būtų palaikomos pačios geriausios sąlygos.

Finansinė parama - kompensacija

Nepamirškite, kad modernaus šilumos siurblio įsirengimas taip pat gali būti finansiškai naudingas. Su juo ne tik sumažinsite savo šildymo ar vėsinimo sąskaitas, bet galite gauti ir ENA kompensaciją seno, taršaus katilo keitimui.

Kompensacija galioja Daikin Altherma oras-vanduo ir žemė-vanduo (geoterminiams) šilumos siurbliams. Į paramą pretenduoti gali tikrai didelė dalis namų ūkių, tad rekomenduojame susisiekti su INDUSTEK, UAB komanda dėl detalesnės informacijos.

Apibendrinant galima teigti, kad šilumos siurbliai yra ir mažai taršus, ir labai energetiškai efektyvus būdas šildyti ar vėsinti namus. Laikydamiesi šiame gide pateiktų rekomendacijų, galite mėgautis šilumos siurblio teikiamu komfortu ir taupiu vartojimu, nesumažindami savo poreikių. Visada vadovaukitės instrukcija, gamintojo bei montuotojo rekomendacijomis ir pasikonsultuokite su specialistu dėl optimalaus įrengimo ir priežiūros strategijų. Dar daugiau patarimų apie optimizuojamą naudojimą pateikiame šiame straipsnyje.