Industek Blogas

2024 02 21 Oro valytuvai - kaip tiksliai jie veikia?


Nors apie oro valytuvus girdėję dauguma žmonių, tačiau ar tikrai žinote, kaip jie veikia? Šis įrenginys gali padėti ne tik pašalinti nemalonų kvapą iš kambaryje tvyrančio oro, tačiau ir surinkti alergenus, dulkes, net ir neutralizuoti virusus. Visa tai įmanoma dėka pažangios, išbandytos technologijų darnos, kurios efektyvumą įrodo moksliniai tyrimai. Apžvelkime tai, kas lemia Daikin oro valytuvų efektyvumą ir kaip tiksliai jie veikia. 

Svarbiausia – pažinti esmines technologijas

Oro valytuvas yra technikos įrenginys, kuris naudoja elektros energiją tam, kad atliktų tam tikrus procesus bei pagerintų oro kokybę. Būtent tie procesai ir yra esminės oro valytuvo savybės.

Jų efektyvumas paremtas technologiniais pranašumais bei fizikos, chemijos ar net biologijos mokslo dėsniais.

Svarbiausios oro valytuvų technologijos:

1.     HEPA filtrai. Tai yra labai aukšto efektyvumo mechaniniai, kietųjų dalelių oro filtrai (angl. High-Efficiency Particulate Air Filter arba HEPA). Jie yra labai svarbūs bei veikia praleisdami - košdami orą pro mikroskopinio smulkumo tinklelį, kuris praleidžia orą, bet sulaiko kenksmingas daleles, pavyzdžiui, žiedadulkes, dulkių erkutes ir tabako dūmus. Modernių HEPA filtrų efektyvumas - sulaikoma ~99,97 % dalelių, kurių skersmuo – didesnis už 0,3 mikrono.

2.     Jonizacija. Jeigu prietaisas turi jonizacijos funkciją, jis į orą skleidžia įkrautus jonus, kurie prisijungia prie dulkių, žiedadulkių ir kitų teršalų molekulių. Įkrautos dalelės pritraukiamos atgal į valytuvą arba nusėda ant paviršių ir vėliau belieka jas tik išvalyti. Tokia tarša nesklinda po patalpas.

3.     Absorbuojantys filtrai. Filtrai, kurių sudėtyje aktyvinta anglis (ar kitos absorbuojančios medžiagos), sugeria kvapus ir dujas iš oro, veiksmingai pašalindami toksinus ir chemines medžiagas, prastus kvapus. Verta paminėti, kad aktyvinta anglis iš oro pašalina ir daug lakių organinių junginių (LOJ).

4.     UV spinduliuotė. Rečiau sutinkami, bet tokie valytuvai veikia orą ultravioletiniais spinduliais. Šitaip nukenksminami virusai, bakterijos ir pelėsis, suardomas jų DNR, tačiau technologija pritaikoma rečiau.

5.     Ozonavimas. Tai yra labai galingas, tačiau ir labai pavojingas oro valymo būdas. Po itin intensyvaus patalpų valymo ar darbų gali reikėti atlikti valymą ozonu, tačiau vėliau būtinas vėdinimas, nes tai nėra saugu sveikatai.

Daikin oro valytuvai turi aukštos klasės HEPA bei absorbuojančius filtrus, gali skleisti jonizuojančią spinduliuotę, o kai kurie modeliai dar ir drėkina orą.

Aktyvuotų plazmos jonų srautas – viena iš svarbiausių Daikin oro valytuvų technologijų

Daikin oro valytuvuose puikų darbą atlieka ne tik mechaniniai filtrai, tačiau ir patentuota Flash Streamer technologija. Ji pranoksta tradicinius valymo metodus, nes naudoja neigiamų jonų srautą tam, kad inicijuotų ore esančių oksidacinės kilmės teršalų skilimą – nukenksminimą. Technologija veiksmingai suskaido ir pašalina ore esančius alergenus, kvapus, bakterijas ir virusus. Kaip rodo MC bei MCK serijos įrenginių techninė informacija ir Prancūzijos laboratorijos Institut Pasteur de Lille bandymų rezultatai, per ~150 sekundžių šie įrenginiai iš oro pašalina koronaviruso ir H1N1 (sezoninio gripo) daleles su net virš 99,98 % efektyvumu.

Skaičiai įrodo, kad Daikin oro valytuvai ypač veiksmingai kovoja su įvairiomis oro kokybės problemomis, įskaitant tas, kurios sukelia alergijas ir kvėpavimo takų ligas.

Žingsnis po žingsnio – kaip dirba oro valytuvas

Taigi, kai jau pažįstate technologinius Daikin oro valytuvų ypatumus, turbūt aktualu žinoti ir tikslų veikimo principą. Štai, kas vyksta tada, kai įjungiate savo oro valytuvą ir jis ima dirbti:

1.     Valytuvas per įsiurbimo angas įtraukia nešvarų orą iš patalpos.

2.     Didesnes daleles, pavyzdžiui, plaukus ir dulkes, sulaiko pirminis, paruošiamasis filtras, taip pratęsdamas kitų filtrų tarnavimo laiką, kad jiems nereikėtų tvarkytis su labai didele tarša.

3.     Po to oras praeina pro HEPA filtrą, kuris sulaiko labai smulkias daleles, įskaitant žiedadulkes, dulkių erkutes ir naminių gyvūnų pleiskanas.

4.     Jeigu yra absorbuojantis filtras, po HEPA filtro oras keliauja link jo. Čia esanti medžiaga sugeria kvapus ir chemines medžiagas, pavyzdžiui, lakiuosius organinius junginius (LOJ).

5.     Po šio etapo seka jonizacija, kai oro valytuvai su jonizatoriais išleidžia jonus, kurie prisijungia prie teršalų, todėl jie tampa sunkesni ir lengviau filtruojami.

6.     Išvalytas oras išleidžiamas atgal į patalpą.

Jeigu tai yra ne tik valytuvas, bet ir drėkintuvas, po vieno iš etapų oras yra ir sudrėkinamas prieš išleidžiant jį atgal. Paprastai tai pasiekiama išgarinant vandenį iš drėgno filtro arba naudojant ultragarso technologiją, kad susidarytų dulksna.

Oro valytuvai naudoja HEPA bei absorbcinę filtravimo technologijas, jonizuoja orą bei gali įtraukti net ir UV šviesą bei ozoną, kad sukurtų saugesnę ir švaresnę aplinką. Tobulėjant technologijoms, tokie sprendimai, kaip, pavyzdžiui, Daikin Flash Streamer, vis efektyviau neutralizuoja daugybę patalpų oro teršalų, todėl jiems galima tarti ačiū už gaivų orą namuose, darbo vietoje ar kitoje patalpoje.