Industek Blogas

2023 10 19 Kaip patalpų temperatūra veikia jūsų fizinę ir psichinę sveikatą.


Kokia patalpų temperatūra yra sveika ir optimali jūsų sveikatai? Kai kambaryje šalta arba oras jame yra tvankus, mes linkę jaustis vangūs arba mūsų nuotaika pablogėja. Tačiau ar žinote kaip ideali namų vidaus patalpų temperatūra gali paveikti jūsų fizinę ir psichinę sveikatą?

Kalbant apie komfortą namuose, vienas pagrindinių klausimų būna „Kokia yra rekomenduojama kambario temperatūra?“. Pasak specialistų ideali patalpų temperatūra nėra susijusi tik su komfortu - ji gali turėti realios įtakos jūsų fizinei ir psichinei sveikatai. Ar tai būtų kūno temperatūra, ar susikaupimas, ar atsparumas infekcijoms, ar psichinė sveikata, ar net demencijos simptomai - jūsų namų temperatūra turi didelę reikšmę jūsų savijautai.

Geros savijautos pakopos

Aplinkos temperatūra patalpose gali atrodyti nereikšmingas veiksnys, turintis įtakos jūsų bendrai ramybei, tačiau prisiminkite, kada paskutinį kartą buvote per karštoje ar per šaltoje patalpoje. Tai galėjo būti renginys nepatogiai šiltoje vietoje arba darbo diena pernelyg atšaldytame biure. Pagalvokite, kaip tai paveikė ne tik jūsų laimę, bet ir darbingumą.

Lenkijos ekologiškų pastatų asociacijos "Sveikas biuras" ataskaitoje teigiama, kad šiluminis komfortas turi įtakos nuotaikai, efektyvumui, produktyvumui ir pasitenkinimui darbu. Per karšta? Darbuotojai jaučiasi vangūs ir pavargę. Per vėsu? Jiems sunku susikaupti. Helsinkio technologijos universiteto ir Lawrence'o Berkeley nacionalinės laboratorijos tyrimai tai patvirtina: mokslininkai nustatė, kad darbuotojų produktyvumas didžiausias, kai temperatūra yra 21-22 °C. Pakilus 1 °C, našumas sumažėja 2 procentais.

Kokia patalpų temperatūra yra sveika?

Jei namuose šalta ir drėgna, juose dauginasi drėgmė ir pelėsis. Mažesnė nei 16 °C patalpų temperatūra didina astmos ir kitų kvėpavimo takų ligų riziką, o žemesnė nei 12 °C temperatūra kelia stresą širdies ir kraujagyslių sistemai. Šalti namai gali padidinti depresijos riziką. Jei kenčiate nuo lėtinio skausmo, tai šalta temperatūra gali stipriai pabloginti jūsų būklę. Jei per šilta ir per daug tvanku, gali atsirasti galvos skausmai arba sudirginti gleivinę, taip pat galime jaustis per daug pavargę, kad galėtume susikaupti.

Kokia yra rekomenduojama komfortiška kambario temperatūra?

Taigi, kokia yra rekomenduojama patalpų temperatūra? Tai priklauso nuo patalpos, tačiau 20 °C yra gera bazinė temperatūra. Vonios kambariuose turėtų būti šilčiau - 22-24 °C, kad išėjus iš karšto dušo nebūtų šoko. Suaugusiųjų miegamuosiuose turi būti vėsiau - 16-19 °C, nes miegant mūsų kūno temperatūra mažėja. Geriau miegame, jei mūsų vidinei reguliavimo sistemai nereikia per daug dirbti. Tačiau turėkite omenyje, kad pernelyg šaltame miegamajame gali būti sunku miegoti ar mokytis, jei jis naudojamas kaip studento darbo vieta.

Vaikų miegamuosiuose turėtų būti apie 17-20 °C. Jei vaiko kambaryje per karšta ir dėl to oras sausas, gali kilti kvėpavimo problemų. Teigiama, kad vyresnio amžiaus žmonėms miegojimas per šiltame miegamajame gali būti širdies priepuolių, astmos ir insulto priežastimi. Tyrimai parodė, kad karšta aplinkos temperatūra neigiamai veikia vyresnio amžiaus žmonių fizinį darbingumą - nuo gebėjimo pakilti nuo kėdės iki greito ėjimo.

Subalansuota temperatūra, geresnis gyvenimas

Gyvenant, dirbant ir miegant idealioje temperatūroje, jūsų kūnui lieka vienu rūpesčiu mažiau. Jei jums nereikia nuolat reguliuoti temperatūros, šią energiją galite panaudoti kitiems dalykams. Daikin Altherma šilumos siurbliai, kartu su "Daikin Online Controller", gali būti valdomi nuotoliniu būdu. Tai leidžia patogiai stebėti šildymo sistemos veikimą, sunaudojamą elektros energiją bei nustatyti automatinius veikimo režimus.

Pasirinkite tinkamą patalpų termometrą

Labai svarbu turėti gerą patalpų termometrą, kad galėtumėte kontroliuoti patalpų temperatūrą. Puikiai tinka skaitmeninis termostatas, nes jis leidžia tiksliai ir jautriai sekti patalpų temperatūrą.

Daikin sprendimai padeda rasti tinkamą temperatūrą, užtikrinančią komfortą ir gerą savijautą jums ir jūsų šeimai visą parą. Plačiau apie šilumos siurblius ir jų galimybes skaitykite čia.