Industek Blogas

2023 09 21 Dažniausiai užduodami klausimai renkantis šildymo sprendimą


Šildymas ir jo efektyvumas aktualus kiekvienam Lietuvos namų ūkiui. Tačiau rinkoje tikrai netrūksta skirtingų modelių bei tipų šildymo sprendimų. Kiekvienas iš jų turi savo pliusų ir ypatumų, apie kuriuos verta žinoti. Tačiau ne visada į dažniausiai užduodamus klausimus apie namų šildymą pavyksta rasti aiškų atsakymą. O juk jį turint aiškiau žinoti, ką rinktis bus geriausia.

Dėl to paprašėme namus statančių ar šildymo sistemą keisti norinčių žmonių pasidalinti, kokie yra jiems svarbiausi klausimai. Šiuos klausimus apžvelgsime ir į juos atsakyti leisime INDUSTEK UAB – lyderiaujančio DAIKIN ir kitų šilumos siurblių tiekėjo Lietuvoje, vadovui V. Ragaišiui.

Koks šildymo sprendimas yra geriausias?

Kaip pastebi V. Ragaišis – tai ir dažniausias, ir sunkiausiai atsakomas klausimas.

„Viskas priklauso nuo jūsų situacijos bei sąlygų. Jeigu statomas naujas namas, geriausiai, ko gero tinka šilumos siurbliai. Dideliam biudžetui galima rinktis geoterminę sistemą, aišku, jeigu leidžia techninės sąlygos. Norintiems mažiausiai rūpesčių verta rinktis oras – vanduo Altherma modelius.

Išskirtinį dėmesį, kaip pabrėžia specialistas, reikėtų kreipti tada, jeigu sistema ne įrengiama naujai, o keičiamas senas katilas arba atliekama konversija.

„Galbūt nerekomenduojame naujai įsirenginėti malkinio katilo. Tai – savotiška atgyvena, kuri skamba gražiai, bet kainuoja be galo daug vargo ir lėšų. Malkiniam katilui reikės ir sandėliavimo vietos, ir kamino. Dujinis, hibridinis katilas bus geresnis pasirinkimas. Jis ypač tinka tuomet, jeigu jau yra įvestas dujotiekis ir tik keičiate seną katilą. Visgi dažniau nei rečiau geriausiu variantu tampa oras – vanduo sistema.“.

Kokie parametrai svarbiausi renkantis šildymo sprendimą?

Anot INDUSTEK UAB vadovo, galima išskirti 5 pagrindinius parametrus.

„Galima susidaryti sąrašą:

  1. Biudžetas. Nustatykite šildymo sistemos biudžetą ir ieškokite jo ribose esančių galimybes. Nepamirškite atsižvelgti ne tik į pradines išlaidas, bet ir ilgalaikę eksploataciją. Be to, gali būti taikoma parama, įmanomas pirkimas išsimokėtinai.
  2. Priežiūra bei ilgalaikiškumas. Įvertinkite įrangos techninės priežiūros reikalavimus ir numatomą sistemos tarnavimo laiką.
  3. Perspektyvos ateityje. Vienos kuro rūšys gali būti lengviau prieinamos (pvz., įsirengus saulės elektrinę elektrą gaminsite namuose), o kitos darysis vis sunkiau pasiekiamos arba augs jų kainos (pvz., mediena).
  4. Našumas. Nors viskas skaičiuojama individualiai, grubiai galima sakyti, kad 10 kvadratinių metrų namo ploto šildymui reikės 1kW šilumos. Pasitarkite su specialistais, kad našumas atitiktų poreikius.
  5. Efektyvumas. Čia viskas paprasta – šilumos siurbliai yra efektyviausi, o jų efektyvumą nurodo SCOP ir SEER reitingai.“

 

Kiek kainuos katilas + įrengimas?

„Tai turbūt antras dažniausias klausimas, kurio sulaukiame“ – šypsosi V. Ragaišis.

Kaip sako įmonės vadovas, kiekvieną projektą profesionalai vertina individualiai. Anot jo, reikia ne tik šilumos siurblį ar katilą pasirinkti, tačiau ir tinkamai jį įrengti. Būtent įrengimo sudėtingumas gali gerokai pakeisti galutinės sąmatos dydį.

DAIKIN-INDUSTEK kainyną 2023/2024 metams galite rasti ir INDUSTEK interneto svetainėje.

Kiek mokėsiu už šildymą įsirengus naują katilą ar šilumos siurblį?

Galutinės išlaidos už šildymą priklauso nuo dviejų faktorių – jūsų įpročių bei kuro kainų.

„Tačiau čia skaičiavimai realūs ir naudingi tik trumpuoju laikotarpiu.“ budrumo neprarasti vartotojus skatina šildymo sprendimų įmonės INDUSTEK vadovas.

„Patys matome, kaip staigiai gali pasikeisti dujų, elektros ar net medienos kainos. Dėl to tiksliausiai biudžetą planuos tie namų ūkiai, kurie mažins savo priklausomybę nuo tinklo. Tapus gaminančiu vartotoju ir prisijungus DAIKIN Altherma 3 ar 4 šilumos siurblį oras – vanduo, išlaidos šildymui gali sumažėti nuo keliolikos procentų iki kelių kartų, lyginant su ankstesne šildymo technologija“.

Ar teisingos kalbos, kad šilumos siurblys „nepaveš“ lietuviškos žiemos?

Modernūs DAIKIN šilumos siurbliai pritaikyti efektyviam darbui net tada, kai lauke temperatūra nukrenta iki -28 laipsnių Celsijaus. Daikin Altherma modeliai, kuriuos INDUSTEK teikia Lietuvos rinkai yra gaminami Belgijoj bei Vokietijoje ir yra specialiai pritaikyti veikimui atšiaurios šiaurės Europos žiemos metu. Vartotojų nuogąstavimai tikrai nėra iš piršto laužti, tačiau tikimybė, kad temperatūra nukristų iki tos ribos, kur nebeįmanoma pašildyti namų – beveik nulinė.

EPRA014-018D_ip3-d62ed952b61c409bac3b985e80c09699.jpg

V. Ragaišio nuomone „Nors ekstremalios temperatūros gali turėti įtakos net ir geriausių sistemų efektyvumui, šilumos siurbliai gali veikti ir šildyti net ir esant minusinei, labai žemai temperatūrai. Tinkamas įrengimas turėtų užtikrinti optimalų šilumos siurblio veikimą bet kokiame klimate.“

Kodėl verta rinktis DAIKIN Altherma šildymo sistemas?

INDUSTEK UAB vadovas į šį klausimą pasiryžo atsakyti išvardindamas 5, jo požiūriu, svarbiausius faktus:

  • Prisitaiko prie jūsų – su Altherma sistemomis viską galima valdyti nuotoliniu būdu, per programėlę. Nereikia budėti ar vis pergyventi dėl to, jog pamiršote papildyti malkų.
  • Apdovanojimais įvertintas dizainas – šie įrenginiai veikia tyliai, ergonomiškai telpa numatytose vietose bei stilingai atrodo, tad tinka šiuolaikiniam namų ūkiui.
  • Didelis efektyvumas – SCOP koeficientai viršija 3 – 4.
  • Patogumas naudoti – aukštatemperatūrius ir žematemperatūrius DAIKIN Altherma galima jungti ir prie esamos radiatorinio šildymo sistemos bei sujungti su saulės elektrine.
  • Kelios naudos viename – šilumos siurbliai su integruotu boileriu ne tik šildo namus, bet ir gali juos vėsinti vasarą bei paruošti karštą vandenį.“

Tikimės, jog šie atsakymai padės geriau suprasti, kokį šildymo sprendimą rinktis ir ko iš jo tikėtis. Nepamirškite, kad jūsų namai nusipelnė didžiausio komforto, todėl verta rinktis tik geriausią variantą – DAIKIN Altherma oras – vanduo, geotermines arba hibridines sistemas.