Industek Blogas

2022 10 04 Šilumos siurbliai – į ką atsižvelgti renkantis sprendimą namams?


Pirmą kartą į mus besikreipdami, Industek klientai dažniausiai teiraujasi „Koks šilumos siurblių tipas geriausiai tiks mano namų ūkiui?“. Į tokį klausimą vienareikšmiško ir universalaus atsakymo, deja, nėra. Viskas labai priklauso nuo individualių jūsų poreikių, objekto specifikos, biudžeto bei kai kurių kitų faktorių. 
 
Mūsų komanda nuolat dirba tam, kad padėtų klientams rasti, kurie šilumos siurbliai bus geriausi jų namams. Tačiau šį kartą norėtume pasidalinti žiniomis su visais potencialiais klientais ar susidomėjusiais skaitytojais. Surinkome Industek specialistų patirtį į vieną straipsnį ir apžvelgsime pagrindinius šilumos siurblių tipus namams, jų privalumus ir pateiksime patarimus, kaip pasirinkti geriausią.

Skirtingi šilumos siurblių tipai

Visų pirma reikia pasakyti, kad šilumos siurbliai – labai plati inžinerinių sprendimų kategoriją. Visgi, beveik be išimčių, dažniausiai šioje srityje išskirsime tokius siurblius:
 
·       Oras-oras
·       Oras-vanduo 
·       Gruntas-vanduo
 

Šilumos siurbliai oras-oras

 

Aeroterminis šildymas, paprastai tariant, naudoja lauke esantį orą. Jis patenka į siurblio viduje esantį kompresorių ir yra suspaudžiamas, taip pakeliant jo temperatūrą, arba sukuriant atvirkštinį procesą, taip jį vėsinant. 
 
Aeroterminio šildymo efektyvumas yra susietas su lauko oro temperatūra. Kuo mažesnis skirtumas tarp viduje išleidžiamo ir lauke paimamo oro, tuo mažiau energijos šilumos siurblys oras-oras naudoja. 
 
Pašildytas arba atvėsintas oras pro angas arba kondicionierius patenka į patalpas. 
 

Šilumos siurbliai oras-vanduo

 

Tai taip pat yra dar vienas aeroterminio šildymo sprendimas. Tačiau skirtingai nei sistemose oras-oras, šilumos siurbliai oras-vanduo energiją naudoja vandeniui arba šilumokaičiui šildyti. Tai reiškia, kad iš oro paimavisa sistema, kuri gali būti radiatorinė, grindinė ar kombinuota. Oras-vanduo šilumos siurbliai Lietuvoje yra bene populiariausi dėl to, kad juos galima montuoti ir pritaikyti darbui net ir namuose, kur vis dar yra sena šildymo sistema. Trumpai tariant – jie tinka konversijai.
 
Aeroterminio šildymo efektyvumas yra susietas su lauko oro temperatūra. Kuo mažesnis skirtumas tarp iš lauko paimamo oro ir temperatūros, iki kurios šildote viduje, tuo mažiau energijos šilumos siurblys oras-vanduo naudos. Daikin Altherma oras-vanduo sistemas galima sujungti su saulės elektrinėmis, todėl energijos sąnaudos yra ganėtinai nedidelės.
 

Šilumos siurbliai gruntas-vanduo

 

Geoterminis šildymas remiasi Žemės gelmėse slypinčia energija. Į gruntą įleidžiami kaitinimo elementai sujungiami su katilu, stovinčiu ant paviršiaus, o perduodama energija naudojama šilumokaičio ar vandens šildymui. Gruntiniai šilumos siurbliai yra itin efektyvūs, kadangi ištisus metus, be jokių pertraukų turite prieigą prie tokio paties efektyvumo šildymo, nėra ryškių svyravimų. 
 
Tačiau įrengti siurblį gruntas-vanduo yra finansiškai daug brangesnis sprendimas. Jis atsiperka tik per gerokai ilgesnį laiką, nors yra ir labai ilgaamžis, ir labai taupus. Taip pat, ne visose lokacijose įmanoma įrengti tokį siurblį. Tačiau, jeigu turite galimybes – finansines ir technines pasirinkti gruntas-vanduo siurblį, tokį sprendimą priimti apsimoka.

Kas lemia geriausią šilumos siurblio pasirinkimą?

Taigi, beveik visuomet vartotojų apsisprendimas būna arba geoterminis, arba kitas Daikin Altherma šilumos siurblys. Jeigu vartotojai turi finansines galimybes ir techninį suderinamumą tokiam projektui, Daikin Altherma 3 GEO – puikus pasirinkimas. Jis veikia tyliai, o aukščiausiame našumo diapazone gali išgauti net ~80% energijos iš grunto ir tik penktadalį jo sudarytų naudojama elektros energija.
 
Visgi dažniausiai, ypač pretenduojant gauti APVA paramą, o taip pat ir perkant siurblius įprastu būdu, Lietuvos vartotojai renkasi tarp Daikin Altherma oras-oras ir oras-vanduo šilumos siurblių. Aptarkime svarbiausius kriterijus, kurie nulemia, kurį pasirinkimą tarp šių dviejų verčiau priimti.
 

Ribota vieta

 

Nedidelio ploto arba ribotą erdvę šildymo sprendimui siūlančiose patalpose gali būti įrengiamas monoblokas. Nors ir patys Daikin Altherma šilumos siurbliai užima ganėtinai nedaug grindų ploto (pvz., oras-vanduo siurblys užima vos 0,37m2 erdvės), kai kada tiesiog nėra galimybės jį montuoti.

cgsi_c58bccd5a1232c9f78f3257524b7750b-6bc5baf65ad477e73a3841e62b20e1ac.img

Tokiu atveju sumontuojamas monoblokas, kuris užima vietą tik lauke ir yra sujungiamas, pagal esamą infrastruktūrą, su: valdymo pultu, vandens šildytuvu, elektros sistema. Monoblokas turi tik vieną agregatą, statomą lauke, o viduje papildomai vieta nėra užimama.

 

Esama šildymo sistema

 

Jeigu jūs seną katilą keičiate nauja šildymo sistema, turite atsižvelgti į tai, koks sprendimas šiuo metu naudojamas. Jeigu turite radiatorinį ir/ar grindinį šildymą, labai patogu atlikti paprastą konversiją ir seną katilą pakeisti nauja oras-vanduo sistema. Daikin Altherma, trečios kartos šilumos siurbliai oras-vanduo gali būti derinami su esamomis šildymo sistemomis. Tai reiškia, kad nereikės nieko iš esmės keisti, tik prijungti naują siurblį.
 
Tuo atveju, kada ieškote papildomo šildymo ar vėsinimo sprendimo, kai turite ir malkinį ar dujinį katilą, beveik vienareikšmiškai labiau apsimoka rinktis oras-oras Daikin Altherma siurblius.
 
Taip pat, jeigu tik įrenginėjate naują būstą, oras-oras siurblys gali būti patrauklesnis pasirinkimas dėl mažesnių kaštų viską paruošiant, nors oras-vanduo sistema ir suteikia daugiau lankstumo. 
 

Karšto vandens tiekimas

 

Ar jums aktualus karštas vanduo? Jeigu nesate prijungti prie centralizuoto vandentiekio, geriausia – įsirengti boilerį. Tačiau su Daikin Altherma oras-vanduo šilumos siurbliais galite gauti dvigubą naudą, kadangi jų viduje yra sumontuotas didelės talpos vandens šildytuvas. Jo energija naudojama ne tik radiatorių ar grindų, tačiau ir vandens šildymui. 
 
Siurblys su boileriu gali būti montuojami ant grindų arba tvirtinami prie sienos.
 

Sezoninis ar nuolatinis būstas?

 

Taip pat įvertinkite ar tai jūsų sezoninis, ar nuolatinis būstas? Jeigu tai – vasarnamis arba sodyba, kurioje lankotės tik per progas ir laisvu laiku, verčiausia investuoti į mažiausiai sąnaudų pareikalausiantį sprendimą. Dažniausiai tai bus oras-oras šilumos siurblys. 
 
Visgi, jeigu tai yra jūsų pagrindinis būstas arba jame dažnai lankotės ir šaltuoju metų laiku, nedvejokite investuoti ir į oras-vanduo sistemas bei grindinį, radiatorinį šildymą, kurie suteiks daugiausiai komforto.

Daikin Altherma šilumos siurblių gama – privalumai, išskirtinės savybės

Renkantis šilumos siurblį – daroma didelė ir ilgalaikė investicija. Labai svarbu, kad sumontuotas įrenginys pateisintų lūkesčius ir teiktų naudą numatytą laikotarpį. Dėl to verta rinktis vartotojų ir ekspertų gerbiamo prekės ženklo produkciją.
 
Daikin Altherma šilumos siurblių gama atspindi ne tik moderniausias technologijas, tačiau ir šiuolaikines tendencijas bei į vartotoją orientuoto ergonomiškumo, bendro tvarumo sampratas. 
 
Pasirinkdami Daikin Altherma sistemas galite būti užtikrinti, jog gaunate kokybiškus, aukščiausius dizaino ir technologinio efektyvumo standartus atitinkančius įrenginius. Ne vienas Daikin Altherma šilumos siurblys yra laimėjęs „iF“ dizaino apdovanojimą, o taip pat ir gauna aukščiausius A+++ įvertinimus dėl energinio efektyvumo.
 
Patogų sistemos valdymą užtikrina pultelis bei integracija su išmaniąja programėle. Kontroliuoti mikroklimatą bei orą savo patalpose su Daikin Altherma pasidaro labai lengva!
 
cgsi_cf7f0de9349bf0e6aac8cb2871851595-17495c75f87dc80cec1de5c91d1beb3f.img