Naujienos

2022 08 18 Ekspertai atsako: Ar grindinis šildymas yra efektyvus, o gal būtinas?


Šiuolaikiniuose namuose ir naujos statybos objektuose, bemaž visur pastebimas grindinis šildymas. Jo suteikiamas komfortas niekam nekelia abejonių. Tačiau daug kur pasigirsta ir gana skeptiškų nuomonių apie jo efektyvumą. Pavyzdžiui, kad šis būdas tik maloni iliuzija, tačiau realiai namų jis nešildo taip efektyviai, kaip radiatoriai. Tačiau kaip yra iš tiesų?

INDUSTEK UAB specialistai mano kitaip. Išsiaiškinkime ar šis šildymas yra efektyvus, o gal net būtinas pasirinkimas namams, kuriuose norisi komforto?

 

Efektyvi šildymo sprendimų kombinacija - raktas į sėkmę

Dažnai grindinio šildymo sprendimų kritikais tampa tie, kurie šio šildymo sprendimo net neturi savo būste ar objekte. Pasak INDUSTEK specialistų, nusistatymas prieš grindinį šildymą ir jo galimybių neišnaudojimas nėra tikslingas mat, lyginant su kitais, tradiciniais sprendimais, jis turi daug privalumų. Be to, tiek vartotojai praktikoje, tiek patys ekspertai pastebi, jog suderinus grindinį šildymą su kitais, efektyviais sprendimais, gautas rezultatas gali būti labai didelis priedas komfortui namuose ar net kiek mažesnės sąnaudos šildymui.

„Jeigu nenagrinėsime detalių, o tiesiog įvertinsime grindinio šildymo fizikinius dėsnius, galime iš karto įžvelgti pirmąjį privalumą. Šiluma patalpoje, per grindis sklinda tolygiai. Tai - labai svarbi efektyvios šildymo sistemos sudedamoji dalis. Turbūt daugelis, kas gyvena nerenovuotuose daugiabučiuose ar senos statybos namuose su radiatoriniu šildymu, pastebėjo, kad šildymo sezono metu zonos arti radiatorių yra daug šiltesnės nei priešingi kampai. Dėl to, radiatorinis šildymas gali būti labai neefektyvus, o ekspertai vienareikšmiškai sutaria, kad būtent neefektyvumas yra viena iš pagrindinių didelių sąskaitų už šildymą, kaltininkių“, - Vaidas Pozniakovas, INDUSTEK UAB „Daikin“ atstovas Lietuvoje.

Ekspertas pastebi, jog įsirengus efektyvų grindinį šildymą, patalpos oro temperatūra gali būti net iki 2°C žemesnė nei su kitais šildymo sprendimais. Tokiomis sąlygomis tie, kas yra namuose, vis tiek jaustų didelį komfortą. Eksploataciniu laikotarpiu tai yra puikus privalumas, leidžiantis sutaupyti, kadangi nereikia tiek daug ir tiek ilgai kaitinti radiatorių.

Daikin_ecosystem-ff5eac3b5e7f61f8f3b53f3397673be5.png

O kas, jeigu pavyktų mažesnius poreikius šildymui suderinti su efektyviausiai šilumą generuojančiu sprendimu - šilumos siurbliais oras-vanduo Daikin Altherma? Jis, lyginant elektros ir atsinaujinančios energijos sąnaudų santykį, efektyviausiai pagamintų šilumą, reikalingą šilumokaičio, tekančio grindimis, pakaitinimui iki 28-35°C cirkuliacinės temperatūros. Norite dar efektyvesnio naudojimo? Dauguma Daikin Altherma oras - vanduo sistemų yra suderinamos su saulės kolektoriais. Dėl to elektros energijos dalis, reikalinga šilumokaičio šildymui, yra gaunama dar pigiau ir sąnaudos dar labiau sumažėja. Lyginant su tradiciniu kieto kuro katilu ir radiatoriniu šildymu, sąnaudos mažėja, o efektyvumas didėja atitinkamai. Tad, jeigu suderinsite grindinį šildymą su šilumos siurbliais oras - vanduo, gausite maksimalią naudą.

 

 

Idealių sprendimų nėra - kada labiausiai apsimoka rinktis grindinį šildymą

Visgi, šildymo sprendimų panacėja grindinio šildymo nepavadinsi. Nors labai dažnu atveju tai yra itin efektyvus ir jūsų piniginei bei namams naudingas sprendimas, tam tikromis sąlygomis gali būti daug efektyvesnių sprendimų arba išlaidos grindiniam šildymui atsipirktų per lėtai.

Trumpai apibendrinant INDUSTEK specialistų nuomonę, grindinis šildymas apsimoka ten, kur kartu įrengiamas ir efektyvus šilumos siurblys oras - vanduo. Tik efektyviai generuojama šiluma, panaudojama šilumokaityje, gali būti pakankama finansinė paskata rinktis grindinį šildymą, kuris, kitais atvejais gali nebūti toks efektyvus.

Jeigu neplanuojate didelio remonto arba namus ką tik įsirengėte, vargu ar apsimokės išgriauti visas grindis tam, kad įrengtumėte grindinio šildymo sistemą. Tai - didelė ir ilgalaikė investicija, kurios nauda turi būti apsvarstyta visu 100 procentų. Nors šilumos siurbliai oras - vanduo iš Daikin Altherma gamos puikiai tinka ir konversijai bei gali būti suderinami su radiatoriniu šildymu, bet yra tam tikrų apribojimų. Kaip jau minėjome, ne visi nori ir ne visi ryžtasi visiškai keisti šildymo sprendimą į oras - vanduo sistemą, kuri skleistų šilumą per grindis. Nors kieto kuro katilus keisti į grindinį šildymą tikrai gali apsimokėti, oras - oras sistemos arba dujiniai katilai tikrai būna pakankamai efektyvūs tinkamai suprojektavus šildymo sistemą. Dėl to, pakeistus juos į oras - vanduo sistemą, pasak INDUSTEK specialistų, pokyčių atsiperkamumas galėtų būti daug lėtesnis..

 

Grindinis šildymas padeda išpildyti interjero ar įrengimo viziją

Turime būti atidūs tam faktui, jog šildymo sprendimų įrengimas kartais gali prasilenkti su estetika. Įsirengus didelius vidaus oras - oras siurblių blokus, kurie stovi viduje arba montuojant radiatorius, dažnai tenka aukoti ne tik estetiką, bet ir erdvę. Tai gal ir nėra didelė problema kiekvienam(-ai), tačiau, jeigu yra galimybė to išvengti ir turėti tiek pat, jeigu ne dar labiau efektyvų mikroklimato valdymo sprendimą neužimant tiek erdvės, kodėl gi tuo nepasinaudojus, tiesa?

Įrengus grindinį šildymą, jokie blokai ar objektai nefigūruoja išorėje. Viskas sumontuojama po grindimis, todėl pasidaro daug lengviau planuoti patalpų interjerą ir dizainą - išskiria INDUSTEK specialistai.

Nedideliuose butuose arba ten, kur norisi kuo efektyviau išnaudoti erdvę, tikrai apsimoka rinktis grindinį šildymą, kadangi apribota erdvė mažintų komfortą. Štai pavyzdžiui Daikin Altherma oras - vanduo sistemos bloką, galima montuoti ir ant grindų, ir ant sienos. Ant grindų jis užims vos ~ 0,37 kvadratinio metro ploto. Stilingas ir neatbaidantis siurblio dizainas leidžia su pasitikėjimu statyti Daikin Altherma oras - vanduo įrenginį beveik bet kurioje vietoje nesibaiminant, kad bus sugadinta bendra patalpos ar namų estetinė visuma. Jokių vamzdžių, jungčių ar į akis krintančių mazgų.

Daikin_1140x150_9-71ca7030207f90db901ebcd9bf0080f9.jpg