Industek Blogas

2022 08 09 Kas geriau – malkinis, dujinis katilas ar Daikin oras-vanduo šilumos siurbliai?


Šaltuoju metų laiku namų šildymas gali būti tikrai nemažas iššūkis. Turite ne tik rūpintis, kad visiems namuose būtų šilta, bet, jeigu šildote malkomis ar briketais – nepamiršti pasirūpinti kuro atsargomis, valyti katilus, o, jeigu įrengtas dujinis katilas – apmokėti vis augančias sąskaitas. O gal yra būdas efektyviau ir ne taip brangiai pinigų ir laiko atžvilgiu šildyti namus? Daugelis Lietuvos namų ūkių šildymui vis dar naudoja malkas, medžio briketus arba dujinius katilus. Šie būdai galimai pranašumu nusileidžia vienam, kurį mėgsta vis didesnė Lietuvos gyventojų dalis. Be abejonės tai yra Daikin Altherma šilumos siurbliai oras vanduo. Bent jau ant popieriaus, Daikin šilumos siurbliai Altherma siūlo efektyvesnį ir ekologiškesnį būdą šildyti namus už kieto kuro ar dujų katilus. Tačiau kaip yra iš tikrųjų? Apžvelkime kiekvieną šildymo būdą, įvertindami jo privalumus ir trūkumus.

Malkinis katilas: privalumai ir trūkumai

Vienas didžiausių malkinės krosnies privalumų yra tai, kad, santykinai su daugeliu kitų šildymo sprendimų, šildymas malkomis išlieka pakankamai pigus. Paprastai malkų galite įsigyti gana nebrangiai, ypač, jeigu turite laiko skirti jų skaldymui ir paruošimui.

cgsi_9b8a678cd144f7d89c10b94ab63a5d3a-a4bf8f2c2307e652ed7fa04757a745dc.img
 
Kita vertus, malkinės krosnies naudojimas sukelia poreikį nuolatiniam tvarkymui ir gali reikalauti daug laiko. Turite nuolat atsivežti malkų ir išvalyti susikaupusius pelenus. Visam sezonui ar bent ilgesniam laikui malkų reikia tikrai daug, tai sandėliuojamos jos gali užimti daug vietos jūsų erdvėse.
Dar vienas malkinės krosnies trūkumas yra tas, kad šildymo prasme ji nėra labai efektyvi. Didelė dalis ugnies skleidžiamos šilumos patenka į kaminą, todėl gali būti sunku kontroliuoti temperatūrą. Be to, jos skleidžiami dūmai yra kenksmingi jūsų sveikatai. Kaminai taip pat per laiką labai apsineša ir juos reikia valyti
Apskritai malkinės krosnies naudojimas nėra pats efektyviausias ir patogiausias būdas šildyti namus, bent jau šiais laikais, kada turime daug mažiau laiko naudojančias alternatyvas.

Dujinis katilas: privalumai ir trūkumai

Dujiniai katilai, priešingai nei malkiniai, yra daug efektyvesni. Be to, jais daug paprasčiau naudotis, nes nereikia atsivežti malkų ir valyti pelenų. Dujinį katilą pakanka įjungti, galima paprastai reguliuoti jo veikimo galingumą, keisti temperatūrą. Be to, jis negeneruoja dūmų, nebūtina valyti kaminą ar utilizuoti pelenus.
 
cgsi_691c4e4f36bfa455460e2f6c59f60e04-1c8352cf91907e85e518b70d52053a5c.img
 
Pagrindinis dujinių katilų trūkumas yra labai dideli įsigijimo ir įrengimo kaštai. Dujų katilą sumontuoti ir paruošti naudojimui bei aptarnauti gali tik profesionalas, o tai dar labiau padidina išlaidas. Dujotiekio įvedimas įmanomas tik tam tikrus standartus atitinkančiose patalpose, o po to dar gali reikėti išvedžioti vamzdžius po visą būstą. Tai – didelė investicija lėšų ir laiko prasmėmis.
Dar vienas dalykas, kurio reikia nepamiršti, yra tai, kad dujinės krosnys išskiria anglies dvideginio emisijas, kurios gali būti kenksmingos aplinkai. Nors tai – gerokai mažiau už anglines krosnis taršus sprendimas, jo paliekamas pėdsakas vis tiek nėra nulinis.
Taigi, nors dujinės krosnys yra patogesnės už malkines, jos nebūtinai yra geriausias pasirinkimas tiems, kurie nori mažinti poveikį aplinkai arba ieško labiau piniginei draugiško sprendimo.

Daikin Altherma šilumos siurbliai oras vanduo: privalumai ir trūkumai

Daikin Altherma šilumos siurbliai, palyginti su tradiciniais kieto kuro arba dujiniais katilais, ne tik labiau tausoja aplinką, bet ir padeda pagerinti oro kokybę jūsų namuose. Tradiciniai šildymo būdai, tokie kaip malkų ar briketų krosnys ir katilai, į orą gali išskirti teršalų, kurie patenka į namus ir gali būti kenksmingi jūsų sveikatai. Daikin šilumos siurbliai į orą išleidžia ~70 % mažiau anglies dvideginio nei pirmtakas, o tai – gerokai mažiau nei kieto kuro katilinės.

cgsi_6fa57563b5e571b24bb382ed696c1388-fc9438dd1d7fb0a284fa66824fce3fc6.img

Šilumos siurbliai oras vanduo Daikin Altherma gamos taip pat efektyviai, kaip dujiniai katilai, gali būti įjungiami ir išjungiami pagal poreikį, nesirūpinant jokiais valymais. Tačiau, būtent su trečios kartos Altherma modeliais, galima papildomai rinktis ir nuotolinio valdymo sprendimą, kuris leidžia temperatūras reguliuoti nuotoliniu būdu, per išmanųjį įrenginį ar internetu. Be to, į oras-vanduo sistemą yra integruotas ir didelės talpos vandens šildytuvas, tad visi poreikiai komfortui namuose bus patenkinti. Beveik joks dujinis katilas ar malkinė krosnis negali vienu metu šildyti vandens ir namų. Toks komforto ir mikroklimato valdymas – neprilygstamas.

Montavimas bei ergonomiškumas

Kadangi šildymo sprendimai aptarnauja namus ir yra montuojami namuose, būtina aptarti ir tai, kaip paprasta juos įrengti bei tai, kiek šie sprendimai yra ergonomiški moderniems namams.
 
Malkinis katilas reikalauja dviejų atskirų galvosūkių sprendimų. Visų pirma, jums reikės katilinės ir kamino. Šiuos mazgus įrengti gali tik profesionalai. Katilinė turi gerai ventiliuotis, ji turi būti gerai apsaugota nuo kitų pavojų. Antrasis galvosūkis yra malkų sandėliavimas sausai. Tam, kad mediena būtų tinkama deginimui, ji turi būti sausa, o tam reikės atskiros malkinės ir/ar sandėlio. Kaip matote, reikia didelių investicijų ir paaukoti nemenką lėšų bei erdvės dalį aptarnavimui.
 
Dujinis katilas taip pat gali būti įrengiamas tik tam tikrose vietose. Be to, nėra garantijos, kad iki jūsų būsto veda dujotiekis, tad jums įsivesti dujinį šildymą gali iš viso būti neįmanoma. Jeigu tokia galimybė yra, specialistai gali atrinkti patalpą ir sumontuoti katilą bei kaminą. Dujinio katilo patalpa privalo būti tinkamai ventiliuojama, nepavojinga, o, jeigu tam tinka rūsys arba sandėliukas, reikia tvarkingai išvedžioti visus vamzdžius. Tai kainuoja laiko ir lėšų.
Šilumos siurbliai Daikin Altherma iš aukščiau išvardytų sprendimų išsiskiria savo universalumu. Egzistuoja ne viena skirtinga konfigūracija, tad sprendimą jūsų namams rasti tikrai nesunku. Šilumos siurblio vidinį bloką galima montuoti ant grindų arba ant sienos, tvirtinant jį tiek horizontaliai, tiek vertikaliai. Pats vidinis blokas ant grindų užima vos 0,37 m2 ploto, o modernus jo dizainas, pelnęs iF apdovanojimą savo kategorijoje, nekrenta į akis, todėl gali būti pritaikomas tiek bendro naudojimo patalpose, tiek atskirame šiluminiame mazge. Sumontavus siurblį nereikia jokių kaminų, o sistemą galima prijungti prie jau egzistuojančio radiatorinio šildymo ar saulės kolektorių.
 
Ko gero jau netrūksta įrodymų, kad Daikin Altherma šilumos siurbliai oras vanduo yra bene pranašiausias šildymo sprendimas šiuo metu rinkoje. Nors ir kiti turi savo privalumų, universalumu ir patogumu naudotojui nė vienas ne gali prilygti Daikin Altherma sprendimams!
 

cgsi_fe0e7d89d779272cd90fb6e3687f9163-3a3c140b026cecfbe56d1e5f4d58b5c1.img