Naujienos

2021 11 29 Renkamės šilumos siurblį: kaip neprašauti pro šalį?


Šilumos siurbliai jau tapo įprasta namų dalimi. Nors gamintojai siūlo daugybę variantų, išsirinkti efektyviausią ir tinkamiausią nėra paprasta. Kokiais kriterijais vadovautis perkant šilumos siurblį ir kodėl kartais verta mokėti daugiau pasakoja INDUSTEK UAB „Daikin“ atstovas Lietuvoje Vaidas Pozniakovas.

Vaidai, ar galėtumėt trumpai nusakyti šilumos siurblio veikimo principą?

Paprasčiausias paaiškinimas būtų toks: įrenginys kompresoriaus ir freono pagalba sukuria šilumą, kurią tiekia į patalpą. Šilumos siurblys veikia taip, kad freono pagalba iš oro sukuriama šiluma ir perduoda ją į vandenį, kuriuo termofikato pavidalu šildome namus. Šiuo metu Lietuvoje itin populiarūs aeroterminiai siurbliai oras-vanduo. Tai yra išorinis ir vidinis blokai, kurie elektros pagalba pagamina šilumą.

Iš 1 kW elektros energijos siurblys sukuria ~5 kW šiluminės energijos šilumai ir karštam vandeniui paruošti, todėl šis įrenginys ir yra toks efektyvus. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad kalbame apie „Daikin Altherma“, tuo tarpu skirtingų gamintojų šilumos siurbliai nėra vienodai efektyvūs.

Sakote, kad šilumos siurbliai oras-vanduo tarp vartotojų populiariausi?

Taip, be jokios abejonės. Ir tai rodo mūsų ir partnerių „Daikin Altherma“ pardavimo statistiką, kurią stebime paskutinius keletą metų. Pavyzdžiui, gruntinių šilumos siurblių, kur išorinio bloko funkciją atlieka grunto gręžiniai ar horizontaliai pakloti vamzdynai, sistema yra brangi. Ji atsiperka tik tuomet, kai mūsų šilumos sąnaudos labai didelės. Analogiškai, oras-vanduo šiandien ištobulėjo tiek, kad gruntiniai šilumos siurbliai tiesiog neatsiperka arba atsiperka tik per ilgą laikotarpį.

Gruntinio gręžinio įrengimo vertė gali siekti apie 10 tūkst. eurų, tai santykinai sudaro 100 proc. įrangos vertės, tad iš esmės galime teigti kad visa šildymo sistema išbrangsta dvigubai. Tuo tarpu oras-vanduo tipo siurblių įrengimas perpus pigesnis, o efektyvumas - labai panašus. Vėl gi, kalbame apie „Daikin Altherma“ šilumos siurblio pasirinkimą. Rinkoje esančių kai kurių pigesnių šilumos siurblių efektyvumas prie žemų temperatūrų krenta pakankamai greitai.

 

Kaip žinoti, kokio siurblio mums reikia? Pagal kokius kriterijus turėtume jį rinktis?

Išskirtume tokį pagrindinį kriterijų – šildomo pastato energinio efektyvumo poreikį. Žinant šį parametrą galima kalbėti bent jau apie šilumos siurblio galią. Dažniausiai siurblio ieškantys žmonės šio parametro nežino, tik spėlioja. Projektuojant naują namą projektuotojas turėtų pasakyti, kokie šilumos nuostoliai numatyti pagal projektines sąlygas. O pagal tai galima apskaičiuoti, kiek šilumos namui reikia.

Įsivaizduokite,kad gavome leidimą naujo namo statybai, kuris turi atitikti A++ energinei klasei. Ir jeigu pasiekėme visus rodiklius – pastato sandarumą, šilumos varžas ir pan., galime nesunkiai apskaičiuoti šilumos siurblio galią.

Bet kuriuo atveju, renkantis šilumos siurblį INDUSTEK UAB visada rekomenduoja pasikonsultuoti su specialistu. Neretai gauname tokius ir panašius klausimus ir patys.

Pastebime, kad rinkdamiesi šilumos siurblį žmonės paprastai žiūri kokia to įrenginio galia ir efektyvumas, kai lauke +7 laipsniai, o į sistemą paduodama temperatūra yra +35 laipsniai. Iš tiesų, toks yra standartas, esant tokiems rodmenims skaičiuojamas efektyvumo koeficientas. Bet pamirštame, kad daugiausia šilumos mums reikės ne tada, kai lauke +7, o tada, kai lauke bus -20 ar dar žemesnė temperatūra. Todėl būtinai rekomenduojame atkreipti dėmesį į šilumos siurblio galią, kokia ji bus prie didelių minusinių temperatūrų tokių kaip -15C ar -20C.

Taip pat, nepaskutinėje vietoje turėtų būti toks kriterijus kaip išorinio įrenginio skleidžiamas garsas/triukšmas matuojant decibelais.

Pasaulio lyderė „Daikin“ ypatinga tuo, kad jų šilumos siurbliai išlaiko labai didelę galią ir prie minusinių temperatūrų. Tuo tarpu naujieji „DAIKIN Altherma“ sprendimai iš esmės pakeitė tradicinį supratimą apie šildymą lietuvišką žiemą.

Kitas svarbus dalykas, į kurį reikia žinoti renkantis šilumos siurblį ir dėl ko žmonės išsigąsta – išorinis blokas žiemą užšąla ir pasidengia šerkšnu. Yra ciklai kai jis save atitirpina. Tuomet šilumos siurbliai ima temperatūrą iš grindų ar radiatorių, grąžina ją atgal ir atitirpina savo išorinį bloką.

„Daikin Altherma“ išskirtinis tuo, kad siurbliai su integruotais boileriais atitirpimui vandenį ima ne iš sistemos, o iš boilerio. Todėl mes nevėsiname savo namų. Boileryje esančio vandens temperatūra paprastai 50 laipsnių, o grindinio šildymo sistemoje iki 30, todėl natūralu, kad 50 laipsnių temperatūros vandeniu greičiau atitirpinsime išorinį bloką ir neatvėsinsime namų paiminėdami iš jų temperatūrą išoriniam blokui atitirpinti. Tai daug efektyviau ir maksimaliai komfortabilu.

Dar vienas dalykas – tam, kad vanduo ant išorinio bloko dugno neužšaltų kiti gamintojai naudoja dugno pašildymui elektrinius „gyvatukus“, kurie mažina šilumos siurblio efektyvumą. „Daikin Altherma“ šilumos siurbliai paprastai išvis neturi dugno, todėl atitirpęs vanduo bėga tiesiai ant žemės. O kalbant apie sąnaudas, „Daikin“ šilumos siurbliai neturėdami dugno neturi ir papildomų sąnaudų.

4. Daikin Altherma šilumos siurblys visiems poreikiams-0eb6a265bec67df2de3c46383694cfbe.png

 

Ar labai sudėtinga šilumos siurblį įrengti senos statybos, rekonstruojamame name?

Keičiant šildymo sistemą, dėl šilumos siurblio galingumo reikia pasikonsultuoti su kompetentingais instaliuotojais. Tiesa ta, kad šiandien „Daikin Altherma“ siurbliai tinka ir radiatorinėms sistemoms, nes jie gali tiekti 65 laipsnių temperatūrą, kokios reikia radiatoriams įšildyti. Net ir tuomet, jei radiatoriams reikia 50 laipsnių, mūsų šilumos siurblys tiekia iki 65 laipsnių temperatūros vandenį. Tai nereiškia, kad užtenka šilumos siurblio, tiekiančio 50 laipsnių vandenį. Jei paduosime 50 laipsnių vandenį, siurblys neveiks labai efektyviai. Mūsų šilumos siurblys, tiekdamas 50 laipsnių temperatūros vandenį veikia žymiai efektyviau nei bet koks kitas įrenginys rinkoje, kurio maksimali tiekiamos temperatūros galia yra 55 laipsniai.

Radiatoriai yra tam tikro dydžio, jie gali būti 2 metrų ar 0,5 m. Bet koks montuotojas rekomenduos mažą radiatorių pakeisti didesniu. Pavyzdžiui, tam, kas apšildytume 20 kv. m į į 1 metro radiatorių turime patiekti 60 laipsnių temperatūrą, bet jei radiatorius bus 1,50 m, tam pačiam plotui apšildyti užteks 35 laipsnių. Kieto kuro katile didelė inercija – pasikūrėme, temperatūra užkilo, vėl atvėso, vėl užkilo vėl atvėso – todėl jam reikalinga aukšta, 60 laipsnių temperatūra. Tuo metu šilumos siurblys užtikrina pastovų, vienodą temperatūros padavimą į sistemą.

 

Ar yra skirtumas tarp radiatorinio ir grindinio šildymo, kalbant apie siurblio oras-vanduo įrengimą?

Iš esmės, ne. Jeigu radiatoriai bus parinkti žemoms temperatūroms (iki 35 laipsnių), tai yra, jie bus tokio dydžio, kad tiekdami 30 laipsnių patalpoje turėsime 22, kai lauke -15C ar -20C, tai įtakos šilumos siurblio veikimui visiškai neturės. Bet jei radiatoriai mažesni, o dažniausiai senos sistemos veikia prie 55-50 laipsnių tiekiamos temperatūros, tikėtina, kad į radiatorius reikės patiekti aukštesnę temperatūrą. Natūralu, kad tiekiant aukštesnę temperatūrą, šilumos siurblys dirbs mažiau efektyviai. Nepaisant to, jis veiks puikiai ir užtikrins namuose tylą, šilumą bei komfortą.

Galime pasiūlyti ir aukštatemperatūrių įrenginių, kurie pastoviai gali tiekti ir 70, ir net 80 laipsnių temperatūrą, bet tokią įrangą rekomenduojame tik labai neefektyviuose, senuose pastatuose, kur didelis energijos poreikis, reikalinga labai aukšta temperatūra arba, jei reikia paruošti labai didelį kiekį karšto vandens.

 

Jei sename, papildomai neapšiltintame name, pastatysime šilumos siurblį, ar to pakaks, kad būtų šilčiau?

Žinoma, jei pastatą apšiltinsime, šilumos reikės mažiau. Jei pastatysime tik šilumos siurblį, šilumos reikės tiek pat kiek reikėjo ankščiau, siurblys ją pagamins, bet ją pagaminti kainuoja. Kai šilumos reikia mažiau, ir šilumos siurblį galime rinktis pigesnį, mažesnės galios, šilumą pagaminti kainuos pigiau. Čia kaip su automobiliais. Yra automobiliai naudojantys daug degalų ir yra naudojantys mažai. Su abiem pasieksime Palangą, tik su vienu sunaudosime daug kuro, su kitu mažai.

about-geo-1a-b54060f212a6a869af7afc681276a08b.jpg 

 

Galėtume paskaičiuoti, kokios būtų sąnaudos šildant to paties ploto seną ir naują namą?

Yra formulė, kiek reikia A++ klasės namo kvadratui kW šildymui. Tačiau, nepaisant skaičių, į 140 kv. m namą rekomenduotume dėti galingesnį įrenginį. Kodėl? Nes reikia apšiltinti ne tik namą, bet paruošti ir karštą vandenį, o karštam vandeniui paruošti reikia daugiau galios. Sąnaudos yra labai reliatyvi sąvoka. Mes žinome, kiek energijos šilumos siurblys gali paruošti, bet temperatūra lauke pastoviai kinta: viena žiema šaltesnė, kita šiltesnė. Prisiminkime, 2019-ųjų metų žiemą, kuri buvo itin šilta. Po jos daug kas ėmė kalbėti, kad siurblių, veikiančių aukštose minusinėse temperatūrose galbūt iš viso nereikia. Bet praėjusi žiema parodė, kad vis dėlto reikia ir „Daikin Altherma“ siurbliai efektyviai veikė kai termometras rodė -25 ir žemiau. Tuo tarpu ne visų gamintojų siurbliai yra pritaikyti prie tokių žemų temperatūrų, galbūt jie skirti kitoms rinkoms, tačiau ne lietuviškai žiemai.. Net šiltą žiemą įrenginys, kuris esant -25 laipsniams vis dar veikia efektyviai, ir prie -15 veiks ženkliai efektyviau nei kiti.

 

Daug nepatenkintų klientų praėjusią žiemą sulaukėte?

Tiesą pasakius, ne. Ne paslaptis, kad „Daikin“, turėdamas daugiau nei 90 metų patirties oro kondicionavimo ir klimato valdymo srityje, žino, kad idealiam klimatui reikia daugiau nei šildymo ir vėsinimo. Per daugelį metų žmonių pasitikėjimą ir pripažinimą pelniusi šio gamintojo produkcija veikia nepriekaištingai. Lietuvos gyventojai jau spėjo įvertinti gamintoją už ekonomiškus, ergonomiškus, stilingus, patikimus bei aplinką tausojančius sprendimus.

Kaip tik pastebime, kad ne visų gamintojų įrenginiai atlaiko lietuviškus šalčius technologiškai, nes jų instrukcijose ir parašyta, kad jie efektyvūs tik iki -20 laipsnių šalčio. Esant -20 laipsnių tokių šilumos siurblių kompresoriai sustoja ir jie pradeda dirbti tik su elektriniais tenais. Tai jokia paslaptis, nors apie ją dažnai nutylima.

Rinkdamasis įrangą žmogus turi pagalvoti, kad aukštesnė šilumos siurblio kaina jau per vieną žiemą gali atsipirkti. Juolab, kad įrenginį perkame ne vieneriems, o ne mažiau kaip dešimčiai ar penkiolikai metų.

 

Šilumos siurbliai veikia elektros pagalba. Kaip nelikti be šildymo dingus elektrai?

Patarimas paprastas – namuose reikia turi turėti elektros generatorius. Ir ne tik dėl šilumos siurblio. Šiandien bet kuris kietojo kurto ar dujinis ar koks kitas katilas negali dirbti be elektros nes visur naudojami elektriniai siurbliai kurie tiekia termofikatą į šildymo sistemą.

Jei siurbliukas prie kieto kuro katilo dingus elektrai sustoja, tai yra baisiau nei sustojęs šilumos siurblys. Kai sustoja šilumos siurblys, jis išsijungia ir niekas nevyksta. Jei kietojo kuro katile dega malkos ir siurbliukai sustoja, temperatūra ima kauptis. Kai temperatūra užkyla ir vanduo neišteka, jis užverda, o verdantis vanduo plečiasi ir sistema gali sprogti – tai fizika.

Tuo metu turint šilumos siurblį problema tik ta, kad jis tiesiog nešyla. Taigi generatorius reikalingas visiems, jo nereikia labai galingo, nes šilumos siurblys, nelygu jo dydis, naudoja iki 2 kW elektros energijos. Tai yra, tiek pat, kiek virdulys, tik skirtumas tas, kad virdulys sušildo 1 litrą vandens, o siurblys visus namus.

 

Kur geriausia statyti išorinį ir vidinį bloką? Ar jiems reikia ypatingų sąlygų?

Išoriniam blokui tinka be kokia vieta lauke. INDUSTEK UAB specialistai pataria rinktis nuošalesnę vietą, kad blokas mažiau maišytų ir nekliūtų. Kitas gana svarbus dalykas – išoriniai blokai skleidžia garsą. Tai natūralu, nes ten vyksta procesai, sukasi ventiliatoriai, traukiamas ir pučiamas oras, tai sukelia tam tikrus garsus. Žmonės mėgsta sakyti, kad vasarą siurblys nedirba, o žiemą terasoje nesėdime ir užsidarius langus jo negirdėti. Tačiau reikia nepamiršti, kad ir vasarą nuolat ruošiame karštą vandenį su šilumos siurbliu.

Verta pripažinti, kad „Daikin Altherma“ šiandien yra vienas tyliausių įrenginių rinkoje, užtikrinantis tylą ir komfortą. Kitaip tariant, ir kaimynai nesiskųs, ir patys pro pravirą langą jo negirdėsime. Jeigu norime, kad garsai visiškai netrikdytų, rekomenduojame įsigyti taip vadinamas tylos dėžes. Jos užtikrina tylų siurblio veikimą, be to, yra estetiškos.

Daikin Altherma 3 H HT - impressive performance_ip8_ryskiau_LT-2-7d5a46b36dada8ee175884e8eb937777.jpg 

 

Kalbant apie vasarą – praėjusi vasara parodė, kad vis aktualiau vėsintis namus. Ar tas pats šilumos siurblys gali ir šildyti, ir vėsinti patalpas?

Taip, su tuo pačiu šilumos siurbliu iš esmės galima ir vėsintis. Jame yra papildoma vėsinimo funkcija, tačiau tai nėra šaldymas, o tik pasyvus vėsinimas.

Kaip žinome, saulė per langą šildo ne orą, o paviršius. Didžiausias paviršius namuose – grindys. Jei turime daug grindų, į kurias šviečia pietinė saulė, vienintelis kelias sutaupyti – neleisti grindims įkaisti. Paleisdami vėsesnį vandenį į grindis, neleidžiame saulei jų įkaitinti ir joms išspinduliuoti daug šilumos į patalpą. Taip galima sutaupyti 3-4 laipsnius. Taigi, jei namai prikaista iki 29 laipsnių, tai naudojant šilumos siurblio vėsinimo funkciją per grindis, patalpoje galime turėti 24-25 – vasarą to visiškai pakanka. Turėsime maksimalų komfortą be papildomų įrenginių.

 

Tačiau tam reikia grindinės šildymo sistemos.

Tiesa, radiatoriniam šildymui minėtas variantas praktiškai neįmanomas. Tokiu atveju galime kabinti fankoilus – sieninius ventiliatorinius konvektorius. Fankoilas atrodo lygiai taip pat kaip kondicionieriaus vidinis blokas ir jų veikimo principas toks pat, kaip kondicionieriaus. Skirtumas tik tas, kad kondicionieriuose per vamzdelius teka freonas, o čia teka šaltas vanduo. Tuomet įrengiamas šilumokaitis, už jo ventiliatorius, kuris orą per šilumokaitį išpučia į patalpą. Iš tiesų, visuose dideliuose biuruose yra fankoilai, tik žmonės tradiciškai juos vadina kondicionieriais.

 

Kokią vietą ir kiek ploto namuose numatyti vidiniam blokui?

Jei renkamės siurblį ir karštam vandeniui, ir patalpoms šildyti, rekomenduojame vidinį bloką su integruota karšto vandens talpa. Šiandien galime pasiūlyti du variantus – 180 ir 230 l. Toks įrenginys su integruota talpa atrodo kaip šaldytuvas. Jo matmenys 60x60, aukštis atitinkamai 1,82 arba 2 m. Šie įrenginiai puikaus dizaino, su šviečiančius ekranu, todėl juos galima statyti ir garaže, ir ūkiniame pastate, ir virtuvėje. Juos galima kišti ir į nišą, nes serviso atveju mums reikalingas priėjimas tik iš priekio.

 

Kaip prižiūrėti šilumos siurblį? Ar tam reikalingas specialistas?

Moradia2-514_square-1eb3c9084bb14b1db2cd08ab59c77193.png

Jei įrenginį sumontavo kompetentingi meistrai ir jis gerai prižiūrimas, prie jo lįsti nereikia, siurblys viską daro automatiškai. Galiu pasakyti iš patirties: mano namuose įrenginys stovi jau ketverius metus ir aš prie jo net neinu. Jis puikiai suprogramuotas pagal mano poreikius: atėjus vasarai, pagal temperatūrą jis pats išsijungia ir išeina į budėjimo režimą palikdamas tik karštą vandenį, o rudenį jis pats įsijungia ir po truputį pradeda šildyti namus.

Tiesa, įrenginiui reikalinga kasmetinė profilaktika: išvalyti filtrus, pažiūrėti ar neatsirado šiukšlių. Kaip ir kiekvieną daiktą, jį reikia patikrinti. Pirmus 2-3 metus, kol yra garantinis laikotarpis, reikalaujame, kad tai atliktų specialistas, o vėliau žmogus tai nesudėtingai gali atlikti pats.

 

Sakote, kad „Daikin“ ne tik gamintojai, bet ir kūrėjai. Kas kiek metų siurbliai technologiškai atsinaujina ir patobulėja.

inverterinius įrenginius, dabar kitokių kondicionierių net nebeturime, šilumos siurbliai irgi tik inverteriniai. Prieš kelis metus visoje Europoje pradėtas naudoti R32 freonas. Tai irgi „Daikin“ sukurtas produktas, kas iš esmės parodo, kad gamintojas nuolat eina žingsniu priekyje nei kiti konkrurentai. „Daikin“ sukuria naują technologiją ir tik vėliau ją pristato ir parduoda kitiems gamintojams.

Labai rimtai technologiškai atsinaujiname maždaug kas 10 metų, tačiau įsigijus „Daikin Altherma“ šilumos siurblį žmogui net nėra prasmės dažniau kažką keisti, nes turėtų žinoti kad turi technologiškai naują ir pažangų daiktą lyginant su kitais panašiais įrenginiais.

Žinoma, yra tam tikros tendencijos, keičiasi tam tikri modeliai. Pavyzdžiui, šiais metais pristatysime didesnių galių šilumos siurblius su vienu ventiliatoriumi, kai dabar visi gamintojai turi tik dviejų. Taip pat bus sumažintas įrenginio dydis, mažesnis garsas, dar didesnis efektyvumas. Patobulinimų atsiranda, bet pati technologija dažnai nekinta, todėl žmogus, perkantis mūsų įrangą, neturi laukti kitų metų galvodamas, kad atsiras kas nors itin nauja. Jeigu reikia rinktis dabar – patariame „Daikin Altherma“, nes visuomet pirkėjas žinos ir gali būti ramus, jog pasirinko technologiškai pažangiausią įrangą.