Industek Blogas

2021 10 26 Rekuperatoriai – kaip pasirinkti geriausią sprendimą internetu?


Rekuperatoriai – puikus ir efektyvus sprendimas norint gaivaus oro patalpoje bei siekiant sutaupyti energiją. Tiek verslo, tiek gyvenamosioms patalpoms būtinas vėdinimas, ypač, kai kalbame apie reikalavimus A+ klasės energiniam naudingumui. Yra ne vienas variantas, kokį rekuperatorių galima rinktis. Mini rekuperatoriai, išmaniosios sistemos, centrinė sistema ir daugybė kitų. Tačiau, jeigu juos palygintume ir pasistengtume rasti optimaliausią variantą internetu?

Mini rekuperatoriai – kai nėra daug vietos

Iš esmės, mini rekuperatoriai yra ganėtinai populiarus įrenginys. Jie užima ganėtinai nedaug vietos (dėl to vadinami mini) ir veikia per du įrenginius. Vienas įleidžia orą į patalpas, o kitas jį ištraukia. Įrenginys dažnai naudojamas ir butuose dėl gana paprasto sumontavimo ir lengvo valdymo. Beveik visi mini rekuperatoriai yra valdomi su nuotolinio pultelio, o kartais ir su išmanios programėlės pagalba.

Tačiau tokio įrenginio nepakaks vėdinti didesnei erdvei. Daug kam taip pat svarbu žinoti ir tai, kad rekuperatorius veikia skleisdamas pakankamai juntamą garsą, dėl ko tai yra patogus sprendimas ten, kur nesinori didelių investicijų ar didelio remonto projekto.

Rekuperatoriai – svarbiausia yra našumas

Tam, kad pavyktų sumažinti ir apriboti paieškas, jums reikėtų pasirinkti, kokio gi našumo įrenginį turėsite rinktis. Pagal našumą greitai ir tiksliausiai susiaurinsite, kurie rekuperatoriai bus tinkami. Svarbiausias našumo rodmuo yra šilumos apykaitos arba grąžinimo greitis (ang. Heat recovery rate). Europos Sąjungos direktyvos apibrėžia, kad visoms gyvenamosioms patalpoms būtinas 20-30 kubinių metrų filtruotos oro apykaitos greitis vienam asmeniui per vieną kambarį. Tai reiškia, kad, jeigu kambaryje yra du žmonės, oro srauto apykaita turėtų siekti 40-60m3.

Nepamirškite, kad toks pat oro srautas turi būti rekuperuojamas ir iš itin didelę drėgmę turinčių patalpų – vonios, virtuvės, tualeto.

Priklausomai nuo to, kiek asmenų jūsų namuose gyvena arba patalpose dirba, priklauso ir tinkamiausias rekuperatoriaus efektyvumas. Pavyzdžiui, trijų asmenų šeimai, gyvenančiai 80 m2 ploto bute ar kotedže reikėtų maždaug 150 m3/h efektyvumo rekuperatoriaus.

Būtino efektyvumo apskaičiavimas yra be galo svarbus, kadangi per silpna sistema tiesiog nesugebės atlikti darbo ir oras patalpoje nesiventiliuos pakankamai, o tai yra tas pats, kas visai neturėti rekuperacinės sistemos. Idealiomis aplinkybėmis reikėtų pasirinkti tokį rekuperatorių, kuris, jums reikalingą orą cirkuliuotų veikdamas <70% savo maksimalaus našumo. Kodėl tai svarbu? Ogi dėl komforto bei technikos ilgaamžiškumo. Veikdamas optimaliu režimu, įrenginys nevartos tiek daug elektros energijos, skleis mažesnį triukšmą ir nepersitemps tiek, kad sutrumpėtų jo ilgaamžiškumas.

Triukšmingumas bei energinio efektyvumo vertinimas

Dar du svarbūs parametrai darant pasirinkimą yra triukšmingumas bei energinio efektyvumo vertinimas. Pradėkime nuo triukšmingumo.

Niekam nesinori namuose ar darbo patalpose kentėti ūžesius ir triukšmingą įrangos veikimą. Nesvarbu, kokią naudą ji teikia, tačiau rimtį drumsčianti įranga nėra pats ergonomiškiausias ir patogiausias sprendimas. Sunkoka suderinti galingumą ir našumą su tyliu veikimu, bent būtent to norisi kiekvienam vartotojui ir to siekia visi gamintojai. Tylumą palyginti pavyks „ant popieriaus“, tačiau kai kada skirtumą įvertinti, bent jau iš skaičiukų, bus sudėtinga. Garsumas/tylumas yra matuojamas decibelais, dB. Dviejų decibelų skirtumas gali būti ir nereikšmingas, ir reikšmingas. Viskas priklauso nuo santykinio dydžio. Jeigu tas skirtumas sudaro 10% bendro triukšmingumo – reiškia jis yra reikšmingas, o pvz., jeigu tik 2-3%, tai skirtumo galbūt galima ir nepaisyti. Be abejonės, prioritetą teikite tylesniam įrenginiui, tačiau tikrąjį tylumą lengviausia nustatyti, jeigu yra skalė su atitinkančiais garsais. Pavyzdžiui - ~25 dB garsumu veikiantis rekuperatorius skleis tokį garsą, kaip šnabždesys. Arba ~16 dB rekuperatorius veiks ne garsiau nei vėjyje šlamantys medžio lapai ir t.t.

Na, o žvelgiant į energetinį efektyvumą, tai svarbus ne tik rekuperatoriaus našumas, bet ir kiti parametrai. Tačiau, kadangi jų yra daug, o skirtingų šalių gamintojai gali pristatyti skirtingus matmenis savo reklaminėje medžiagoje, daug efektyviau rinktis įrangą pagal jos energinio efektyvumo vertinimą. Prie našumo vertinimo paprastai priskiriami trys dydžiai: rekuperuojamo oro srautas, energinio efektyvumo klasė bei triukšmingumo lygis. Įprastai, kuo galingesnis ir našesnis įrenginys – tuo jis triukšmingesnis, tačiau gamintojai siekia kiekvieną iš šių aspektų pažaboti kliento naudai. Tai reiškia, kad geriausias rekuperatorius turi vėdinti didelį oro srautą, taupiai naudoti energiją ir veikti tyliai. Šiuolaikiniai namų statybos ir pastatų eksploatavimo reikalavimai pabrėžia, kad namas turi atitikti A+ energinio efektyvumo klasės reikalavimus. Tad, kai ir pasirenkami rekuperatoriai, ieškokite įrangos, kuri yra sertifikuota A+ klasei.

Skirtingi įrenginių tipai

Rinkoje galite rasti ne tik skirtingų gamintojų, bet ir skirtingų tipų rekuperacines sistemas. Rekuperatorius sumažina išlaidas oro šildymui bei efektyviai išsprendžia tvankaus oro patalpose, problemą. Paprastai išskiriamos trijų skirtingų tipo rekuperatorinės sistemos: atskirų srautų, plokšteliniai ir rotaciniai.

Atskirų srautų rekuperatoriai yra dažnai naudojami biurų patalpose arba pramoninėse erdvėse. Taip yra dėl to, kad jie leidžia efektyviai išnaudoti šiluminę energiją, o padavimo ir ištraukimo įrenginius gali skirti dideli atstumai.

Plokšteliniai rekuperatoriai gali būti laikomi dažniausiai sutinkamu ir populiariausiu sistemos tipu. Jie gali labai efektyviai vėdinti patalpas ir beveik 100% atskiria oro sroves, be to, pasižymi kompaktiškumu. Mini rekuperatoriai dažnai yra plokšteliniai arba rotaciniai.

Kalbant apie rotacinius rekuperatorius, tai tokia sistema pasižymi efektyvumu ir ergonomiškumu.

Daikin rekuperatoriai – žingsnis didesnio komforto link

Daikin rekuperatoriai gali būti idealus pasirinkimas tiek gyvenamąsias, tiek darbines patalpas. Mini, įprasto dydžio ar net sieniniai rekuperatoriai suderina modernias technologijas su laiko patikrintais techniniais sprendimais. Dėl to Daikin VAM gaminių linija idealiai tiks spręsti tvankaus oro ar didelės drėgmės ore, esančiame patalpose, problemą.

Šiuos rekuperatorius sudaro ventiliatorius, šilumokaitis, specialūs oro filtrai, oro srautų kanalai ir papildomi valdikliai. Negana to, inovatyvumą akcentuojantis gamintojas Daikin į savo rekuperatorių gamą montuoja ir temperatūros, drėgmės bei ore tvyrančio CO2 lygio matuoklius. Jie leidžia optimizuoti ir išmaniai valdyti mikroklimatą patalpų viduje. Paprastas ir išmanus valdymas yra vieni didžiausių Daikin sistemų pliusų.

Be to, rekuperatorius ne tik patogiai valdysite, bet ir galėsite lengvai integruoti su likusia mikroklimato valdymo sistema pastate. Tai itin aktualu didesnių patalpų prižiūrėtojams, tarp jų ir gamybos ar biuro erdvių savininkams.

Rinkoje Daikin gaminiai pasižymi bene aukščiausiu šilumos susigrąžinimo lygiu, kuris siekia iki 92%, kai tuo tarpu kiti įrenginiai retai viršija 85%. Na, o kokybę galutinai užtvirtina tai, kad visa įranga yra gaminama Europoje, o visapusiškas testavimas garantuoja, kad į rinką išleidžiami tik patvarūs ir visus kokybės standartus atitinkantys gaminiai.