Industek Blogas

2021 08 03 Daikin šilumos siurbliai vanduo-vanduo Altherma 3 Geo – viskas, ką jums reikėtų žinoti


Ten, kur tai lengvai prieinama, geoterminis šildymas yra pasirinkimas Nr.1 (pvz., Islandija, Šiaurės Kanada). Vietovėse, kur vartotojams yra techninės galimybės įsirengti tokį šildymo sprendimą, tai yra populiariausias arba vienas iš populiariausių sprendimų. Kodėl? Jis – energetiškai efektyvus, netaršus, geoterminė energija yra atsinaujinantis šaltinis, o modernūs Daikin Altherma 3 GEO gruntiniai šilumos siurbliai yra ne tik ergonomiški, tačiau ir lengvai pritaikomi kasdieniam naudojimui. Šiame straipsnyje jus iš arčiau supažindinsime su tuo, kas yra Altherma 3 GEO geoterminiai šilumos siurbliai vanduo-vanduo bei kodėl jums verta apsvarstyti tokio įrenginio atsiradimą savo namuose?

Sprendimas ne tik dabarčiai, bet ir ateičiai

Tiek iš techninės, tiek iš pačios energetinės pusės, Altherma 3 GEO yra ilgaamžis, beveik laikui nepavaldus sprendimas. Įprasti ŠVOK (šildymo, vėdinimo, oro kondicionavimo) įrenginiai tarnauja 10-15, retais atvejais net iki 20 metų. Tačiau tai įmanoma tuo atveju, jeigu juos reguliariai prižiūrite ir aptarnaujate. Geoterminio šildymo mazgas nėra apkraunamas įprastų temperatūrinių skirtumų, vidinio degimo ir žvarbių oro sąlygų, kurios kankina lauke esančius blokus. Visumoje, gruntiniai šilumos siurbliai vanduo-vanduo parduodami ir įrenginėjami numatant daug ilgesnį jų tarnavimą (30-50 ar net daugiau metų). 

Be to, valstybių ir vietinių savivaldybių politika tokia, kad jos nebeskatina, o visoje ES net po truputį ima drausti įrenginėti naujai statomuose namuose taršius šildymo sprendimus. Labai realu, kad po gero dešimtmečio gali tekti net sumokėti papildomą mokestį už šildymą taršiu kuru, o atsinaujinančia energija šildomi namų ūkiai ne tik galės taupiau gauti energiją, bet ir turėti ilgaamžį, patikimą techninį sprendimą. 

Daikin Altherma 3 GEO turi itin pažangią „Daikin Eye“ technologiją, kuri leidžia matyti visus aktualius siurblio parametrus išmaniojo įrenginio programėlėje arba valdymo modulyje. Dėl to, priežiūra, aptarnavimas bei tinkamų režimų nustatymas ir optimalaus mikroklimato palaikymas – smarkiai palengvėja.

Šilumos siurbliai vanduo-vanduo yra daug taupesni ir efektyvesni

Lyginant su kitais šildymo sprendimais, geoterminiai vanduo-vanduo šilumos siurbliai turi didžiulį pranašumą efektyvumo srityje. Jeigu vidaus degimo (pvz., dujinio) katilo efektyvumas priartėja prie 90% - jis laikomas ganėtinai efektyviu. Hibridiniai katilai gali perkopti 100% efektyvumą. Tačiau geoterminis šildymas turi 400% efektyvumą, jeigu naudojate Altherma 3 GEO sistemą.

Tai reiškia, kad 1kW suvartotos elektros energijos jums pagamins net 4kW šilumos. Tai sumažins jūsų šildymo sąskaitas keletą kartų, o optimalus valdymo režimas leis palaikyti optimalią temperatūrą visuose namų kampeliuose. Koks realus kaštų sumažinimas? Na, daugiau-mažiau skaičiuojama, kad vienas namų ūkis, kuris naudoja Daikin Altherma 3 GEO, gali savo išlaidas šildymui sumažinti 70%. 

Ergonomiškas sprendimas bet kuriam būstui

Kuomet kalba eina apie šildymo sprendimus, daug kam gali būti neramu dėl erdvės, kurią reikia skirti tam, kad pavyktų sumontuoti atitinkamą katilą. Tiek malkiniai, tiek dujiniai katilai reikalauja nemenko pasiruošimo iš šeimininkų.

Pvz., malkiniam katilui reikia įsirengti kaminą, paruošti patalpą, kurioje būtų galima laikyti malkas. Ji privalo būti sausa, bet į ją negali patekti per daug tiesioginių saulės spindulių. Malkas reikia susikapoti arba įsinešti į tą patalpą. Na, o po tam tikro kūrenimo laiko, katilą būtina išvalyti. Tad kūrenimas malkomis yra gana pigus, tačiau reiklus priežiūrai ir turi poreikį nemažoms papildomoms investicijoms.

Su dujiniu šildymu yra dar sudėtingiau. Nors pats šildymo procesas ir yra be galo patogus, reikia gauti leidimą tą katilą įsirengti. Jį sumontuoti gali tik sertifikuoti meistrai, o pats įtaisas turi būti aptarnaujamas gana reguliariai. Gartraukis arba kaminas taip pat turi būti įrengti, o ir bet kokia patalpa dujiniam katilui netiks.

Tad geoterminis vanduo-vanduo šilumos siurblys ir visa jo sistema šiuo atveju triumfuoja ir yra be konkurencijos geriausias pasirinkimas. Pats siurblys atrodo moderniai, šiuolaikiškai. Nors tokios galios įrenginys negali būti miniatiūrinis, tačiau jo dydis yra ganėtinai ergonomiškas ir lengvai telpa sandėliuke, šiluminiame mazge ar net tam skirtoje patalpoje. Jis veikia tyliai. Daikin Altherma 3 GEO gruntiniai šilumos siurbliai vanduo-vanduo skleidžia 27dB garsą veikdami. Tai vos garsiau nei tylus šnabždesys ir net tyliau nei tai, ką girdite bibliotekoje arba ošiančiame miške. Toks siurblys ir estetine prasme įsipaišys į jūsų namus, ir fiziškai nekels nepatogumų dėl triukšmo. Likęs šilumos mazgas yra po žeme, todėl skirtingai nei su kitais sprendimais, namo estetikos nepakeis kaminai ar gręžiamos skylės ortakiams ir panašiems sprendimams.

Tačiau ties tuo naudos dar nesibaigia. Ką dar būtų aktualu žinoti jums? Ogi tai, kad vanduo-vanduo geoterminiai Daikin šilumos siurbliai yra suderinami ir su moderniu, ir su senesniu radiatoriniu šildymu. Tad nėra svarbu ar statote naują namą ar renovuojate šildymo sistemą sename, universalumu šiam modeliui beveik niekas neprilygs.

cgsi_2d7c8cd99b1fb73bc51cac02e838f1a8-1606fe180e23f076af089d27769cf6ca.img

Atsiperkamumas, parama, skatinimas

Skaičiuojama, kad įsigijus gruntinį šilumos siurblį vanduo-vanduo, jis tikrai ganėtinai greitai atsiperka. Negana to, jų įsigijimą skatina ES bei vietinė valdžia, todėl neretai siūlomos paramos priemonės, finansų įstaigos dažnai yra pasiryžusios paskolinti lengvatinėmis sąlygomis, galima pasinaudoti kitomis paramos priemonėmis.

Nors paramos priemonės nėra garantija, tikėtina, kad ateityje jos dažnės ir jų daugės. Dėl to yra protinga, tiems, kurie planuoja artimiausiu metu statytis būstą arba renovuoti esamą, pasvarstyti apie geoterminio šildymo naudą. 

Daikin Altherma 3 GEO – bene saugiausias būdas šildytis

Bet kuris procesas, kuriame vyksta degimas, kelia šiokią tokią riziką. Su kurą deginančias katilais yra ir papildoma problema – dūmai bei kita tarša, pvz., pelenai, kuriuos reikia utilizuoti. Tai kainuoja papildomų jėgų ir laiko bei kelia papildomą, tikrai bereikalingą riziką, kurios galima išvengti, jeigu esate rimtai nusiteikę pasvarstyti apie tvarius bei saugesnius šildymo sprendimus.

Geoterminiai šildytuvai yra saugūs bei netaršūs. Kadangi jų viduje nevyksta degimo procesas, nereikia jaudintis dėl tokių dalykų, kaip anglies monoksidas. Užuot deginus iškastinį kurą, Altherma 3 GEO naudoja atsinaujinančią geoterminę energiją iš Žemės gelmių. Tokios savybės praktiškai vienareikšmiškai nulemia tai, kad šis šilumos siurblys yra saugiausiais pasirinkimas visoje rinkoje.