Industek Blogas

2021 05 10 Ar šiais laikais dujiniai katilai vis dar gera investicija?


Šildymą dujomis renkasi tikrai didelė dalis mūsų tautiečių. Dujiniai katilai pritaikomi naujos statybos, renovuojamuose ar net senesniuose namuose. Kadangi yra ganėtinai pigus ir patogus būdas šildyti namus, dujinis šildymas pelnė ne vieno tūkstančio Lietuvos gyventojų palankumą ir liaupses. Visgi tenka pripažinti, kad norint įsirengti dujinį šildymą reikia nemenkai tam pasiruošti bei investuoti į patį pasiruošimą. Tos investicijos daug ką atbaido nuo dujinio šildymo. Tačiau, kaip yra iš tiesų? Ar pakabinamas dujinis katilasvertas tų investicijų, ar jį iš rinkos jau išstumia kitos šildymo technologijos? Išsiaiškinkime.

Dujiniai katilai – galimybė šildyti namus universaliai

Nesvarbu ar renkatės grindinį ar radiatorinį šildymą, dujinis katilas tiks kone idealiai. Tokie katilai lengvai priderinami prie esamos šildymo sistemos, todėl dažnu atveju žmonės konvertuoja kieto kuro katilines į dujines arba jau nuo pat įsikūrimo į namą montuoja būtent tokį katilą.

Lietuvos Radijo ir Televizijos publikuotame tyrime, 2016 metų kovo mėnesį buvo nustatyta, kad dujinio šildymo paklausa – auga ir vis daugiau žmonių kreipėsi į atitinkamas institucijas dėl dujinių katilų montavimo ir prijungimo prie dujotiekio. Naujos statybos ir renovuojami projektai užmiesčiuose bei didmiesčių širdyse vis dažniau jungiasi prie dujotiekių, nes sumažėjusios sąskaitos bei galimybė greitai ir patogiai pašildyti namus ir/ar vandenį boileryje, tiesiog išskirtinė.

Tiesa, susiskirstymas Lietuvoje yra pagal regionus. Vienuose miestuose jau kurį laiką populiaresnis dujinis šildymas, pvz., Kaune. Aplink laikinąją sostinę dygstančiuose namuose yra itin didelis procentas dujinių katilų. Mažai atsilieka ir Vilnius bei Klaipėda. Tačiau ne paslaptis, kad tokios technologijos kaip geoterminis šildymas, šilumos siurbliai ir daugybė kitų technologijų verčia pirkėjus pamąstyti prieš renkantis kažkurį tai variantą. Iš įpročio daug kas gali rinktis dujinius katilus, bet ar tai tikrai bus geriausias variantas? Dažniau taip, negu ne. Visgi dujinius katilus pavyks įsirengti ne visada ir apie tai dabar reikėtų pakalbėti kiek plačiau.

Dujiniai katilai kelia reikalavimus naudotojams

Visų pirma, norint, kad jūsų namuose atsirastų modernus dujinis katilas, reikia dujų įvado. Jis yra ne visur, o atvesti gali tik sertifikuotos ir licencijuotos įmonės. Norint tai padaryti, reikia paduoti prašymus, suderinti projektą. Jeigu įvado nėra, pirmiausia atliekamas dujų įvado iki sklypo atvedimas, vėliau tas įvadas pratęsiamas iki katilinės.

Montuojant dujinį katilą reikia būtinai įsirengti ir dūmtraukį (kaminą). Toks yra saugumo reikalavimas ir jo apeiti nei verta, nei galima. Dūmtraukis gali būti įrengiamas horizontaliai arba vertikaliai. Horizontalūs variantai dažniausiai įrengiami vieno aukšto namuose arba butuose (kur negalima eiti kiaurai stogą). Modernūs dūmtraukiai nėra pernelyg iššaukiantys ir smarkiai estetikos negadina, todėl nereikėtų dėl to pergyventi.

Pačiam dūmtraukiui parenkama vieta pagal reikalavimus. Visus procesus būtinai turi atlikti atestuoti profesionalai. Na ir galiausiai reikalinga ventiliacija (jeigu montuojama rūsyje). Kadangi butuose dujinis katilas dažnai atsiduria ir virtuvėje, ventiliatorius montuojamas per sieną. Po šių darbų katilas pajungiamas, pateikiamos reikiamos pažymos, sumontuojamas skaitliukas, suderinami katilo parametrai ir galima pradėti naudotis. Viskas turėtų užtrukti nuo vienos-dviejų dienų iki savaitės (maksimaliai), tačiau prie visko prisideda pažymų tvarkymas ir dokumentacijos forminimas. Papildomai darbų trukmę ilgina ir tai, jeigu sistema konvertuojama iš kito šildymo sprendimo, kadangi gali reikėti perdaryti arba suderinti tam tikrus mazgus.

Dujinis šildymas VS kiti šildymo būdai – kuris geriausias?

Jeigu nebetenkina dabartinė šildymo sistema arba norisi konvertuoti sugedusį arba nebepriimtiną sprendimą, galima rinktis iš labai daug skirtingų alternatyvų. Dujiniai katilai nėra vienintelis būdas šildyti namus. Taip pat dar yra šilumos siurbliai, geoterminis šildymas, kieto kuro katilai, šildymas skystu kuru arba elektra. Sutrumpintai pateikime informaciją apie kiekvieno šildymo būdo pliusus ir minusus.

Šildymas elektra

Elektriniai šildymo elementai įkaista labai greitai, todėl daug kam tai atrodo, kaip didžiausias komfortas, kurį galima gauti. Tačiau šildymas tik elektra yra labai brangus (kainuoja 3-4 kartus daugiau nei pvz., kombinuota sistema dujos+elektra). Dėl aukštos kainos šildymas elektra nėra labai populiarus.

Geoterminis šildymas

Geoterminis šildymas yra natūralus, tvarus ir labai ekologiškas būdas šildyti namus, kuris, beje, gerokai sumažina sąskaitas. Jeigu norisi tvarumo ir paprastumo – galima rinktis būtent šią šildymo sistemą, tačiau jos įrengimas – brangus.

Šilumos siurbliai

Šilumos siurbliai oras-vanduo yra vis populiarėjanti šildymo sistema. Jų įrengimas nėra pats pigiausias, tačiau tai yra ganėtinai pigus būdas šildyti namus, be to – mažai taršus.

Šilumos siurbliai oras-oras veikia kiek paprasčiau, jų įrengimas dažnu atveju nėra toks brangus. Visgi jų potencialas yra ganėtinai ribotas, nors šilumos siurbliai gali ir vėsinti, ir šildyti.

Šildymas kietu kuru

Ganėtinai pigus ir savaime suprantamas šildymo būdas. Visgi tokia šildymo sistema reikalauja daug priežiūros, kadangi reikia gauti kurą, jį sandėliuoti, galbūt net pasiruošti kūrenimui, o patį katilą po to dar reikia ir valyti. Privalumas – pigi kuro kaina.

Šildymas skystu kuru

Kartais naudojamas pramonėje arba labai nuošaliose vietovėse. Tai yra energetiškai nelabai efektyvus, taršus ir ganėtinai brangus būdas šildytis.

Dujinis šildymas

Visiems puikiai pažįstamas būdas šildyti būstą ar patalpas. Tai ne pernelyg taršus ir paprastas būdas šildytis, nereikalaujantis daug dėmesio ir/ar priežiūros. Investicija į įrengimą nėra tokia didelė, kaip geoterminio šildymo (dažnu atveju gali būti pigiau ir nei oras-vanduo sistema). Tačiau reikia pasiruošti iš anksto, mat, šiek tiek užima dokumentų tvarkymas.

Kokiomis savybėmis pasižymi modernūs dujų katilai?

Rinkoje rasime tikrai ne vieno gamintojo produkciją, todėl modernūs dujiniai katilai gali būti ir ganėtinai panašūs, ir labai skirtingi. Bene didžiausio populiarumo Lietuvos rinkoje sulaukia Daikin gamintojo produkcija. Nors yra ir nemažai kitų įrengimų, tačiau būtent šie, jau eilę metų sulaukia didelio vartotojų bei ekspertų pripažinimo. Modernus dujinis katilas su degimo sistema turi tikrai nemažai privalumų, apie kuriuos galima būtų pakalbėti plačiau ir parodyti, kodėl tai vis dar yra naudinga investicija namams.

Apžvelkime modernaus dujinio katilo pliusus:

●      Gali būti montuojamas prie sienos, tiek viduje, tiek išorėje;

●      ganėtinai paprastas įrengimas ir ekonomiškas aptarnavimas;

●      potencialus šildymo efektyvumas viršija 100%;

●      kai kurie modeliai pasižymi itin patogiu ar net išmaniu valdymu;

●      ergonomiškas ir modernus dizainas, kuris telpa įvairiose erdvėse bei puikiai įsipaišo į interjerą;

●      gali būti suderinamas su atsinaujinančios energijos šaltiniais.

Visais šiais pliusais pasižymi ir dar daugiau vartotojams gali pasiūlyti Daikin dujiniai katilai D2CND-A0AIT ir D2TND-A4A / D2CND-A1A/A4A. Būtent šie modeliai pasižymi kompaktiškumu, dideliu energetiniu efektyvumu, aukštu moduliavimo diapazonu, dėl ko galima itin lengvai keisti galingumą ir be abejonės, patogiu valdymu naudojant išmaniąją DAIKIN programėlę.

Taigi, viską apibendrinant galima sakyti, kad bet kuris modernus dujinis katilas su atmosferiniu degikliu ir būtent Daikin gaminiai pasižymi tuo, kad yra ekonomiški, ergonomiški, patogiai valdomi ir nereikalaujantys sudėtingos priežiūros. Tai – visos savybės, kurių norisi renkantis šildymo sprendimą.

INDUSTEK UAB – oficialus Daikin Europe NV partneris Lietuvoje

Jeigu norite rasti gausiausią modernių dujinių katilų ir kitų šildymo sprendimų asortimentą, galite drąsiai kreiptis į INDUSTEK. Tai jau ilgiau nei du dešimtmečius sėkmingai veikiantis savo srities lyderis, kuris verslo ir privatiems klientams siūlo aukščiausius kokybės standartus atitinkančius bei inovatyviai pagamintus produktus. INDUSTEK yra oficialus Daikin Europe NV atstovas Lietuvoje, todėl galės pasiūlyti modernų, lengvai pritaikomą ir jums maksimaliai naudingą dujinio ar kitokio šildymo sprendimą.