Naujienos

2022 06 30 Dažniausiai užduodami klausimai, kurį šilumos siurblį rinktis ir kaip jį prižiūrėti?


Šilumos siurbliai jau tapo įprasta namų dalimi. Nors gamintojai siūlo daugybę variantų, išsirinkti efektyviausią ir tinkamiausią nėra paprasta. Kokiais kriterijais vadovautis perkant šilumos siurblį ir kodėl kartais verta mokėti daugiau pasakoja INDUSTEK, UAB „Daikin“ atstovas Lietuvoje Vaidas Pozniakovas.

 

Ar labai sudėtinga šilumos siurblį įrengti senos statybos, rekonstruojamame name?

Keičiant šildymo sistemą, dėl šilumos siurblio galingumo reikia pasikonsultuoti su kompetentingais instaliuotojais. Tiesa ta, kad šiandien „Daikin Altherma“ siurbliai tinka ir radiatorinėms sistemoms, nes jie gali tiekti 65 laipsnių temperatūrą, kokios reikia radiatoriams įšildyti. Net ir tuomet, jei radiatoriams reikia 50 laipsnių, mūsų šilumos siurblys tiekia iki 65 laipsnių temperatūros vandenį. Tai nereiškia, kad užtenka šilumos siurblio, tiekiančio 50 laipsnių vandenį. Jei paduosime 50 laipsnių vandenį, siurblys neveiks labai efektyviai. Mūsų šilumos siurblys, tiekdamas 50 laipsnių temperatūros vandenį veikia žymiai efektyviau nei bet koks kitas įrenginys rinkoje, kurio maksimali tiekiamos temperatūros galia yra 55 laipsniai.

Radiatoriai yra tam tikro dydžio, jie gali būti 2 metrų ar 0,5 m. Bet koks montuotojas rekomenduos mažą radiatorių pakeisti didesniu. Pavyzdžiui, tam, kas apšildytume 20 kv. m į į 1 metro radiatorių turime patiekti 60 laipsnių temperatūrą, bet jei radiatorius bus 1,50 m, tam pačiam plotui apšildyti užteks 35 laipsnių. Kieto kuro katile didelė inercija – pasikūrėme, temperatūra užkilo, vėl atvėso, vėl užkilo vėl atvėso – todėl jam reikalinga aukšta, 60 laipsnių temperatūra. Tuo metu šilumos siurblys užtikrina pastovų, vienodą temperatūros padavimą į sistemą.

 

Ar yra skirtumas tarp radiatorinio ir grindinio šildymo, kalbant apie siurblio oras-vanduo įrengimą?

Iš esmės, ne. Jeigu radiatoriai bus parinkti žemoms temperatūroms (iki 35 laipsnių), tai yra, jie bus tokio dydžio, kad tiekdami 30 laipsnių patalpoje turėsime 22, kai lauke -15C ar -20C, tai įtakos šilumos siurblio veikimui visiškai neturės. Bet jei radiatoriai mažesni, o dažniausiai senos sistemos veikia prie 55-50 laipsnių tiekiamos temperatūros, tikėtina, kad į radiatorius reikės patiekti aukštesnę temperatūrą. Natūralu, kad tiekiant aukštesnę temperatūrą, šilumos siurblys dirbs mažiau efektyviai. Nepaisant to, jis veiks puikiai ir užtikrins namuose tylą, šilumą bei komfortą.

Galime pasiūlyti ir aukštatemperatūrių įrenginių, kurie pastoviai gali tiekti ir 70, ir net 80 laipsnių temperatūrą, bet tokią įrangą rekomenduojame tik labai neefektyviuose, senuose pastatuose, kur didelis energijos poreikis, reikalinga labai aukšta temperatūra arba, jei reikia paruošti labai didelį kiekį karšto vandens.

 

Jei sename, papildomai neapšiltintame name, pastatysime šilumos siurblį, ar to pakaks, kad būtų šilčiau?

Žinoma, jei pastatą apšiltinsime, šilumos reikės mažiau. Jei pastatysime tik šilumos siurblį, šilumos reikės tiek pat kiek reikėjo ankščiau, siurblys ją pagamins, bet ją pagaminti kainuoja. Kai šilumos reikia mažiau, ir šilumos siurblį galime rinktis pigesnį, mažesnės galios, šilumą pagaminti kainuos pigiau. Čia kaip su automobiliais. Yra automobiliai naudojantys daug degalų ir yra naudojantys mažai. Su abiem pasieksime Palangą, tik su vienu sunaudosime daug kuro, su kitu mažai.

 

Galėtume paskaičiuoti, kokios būtų sąnaudos šildant to paties ploto seną ir naują namą?

Yra formulė, kiek reikia A++ klasės namo kvadratui kW šildymui. Tačiau, nepaisant skaičių, į 140 kv. m namą rekomenduotume dėti galingesnį įrenginį. Kodėl? Nes reikia apšiltinti ne tik namą, bet paruošti ir karštą vandenį, o karštam vandeniui paruošti reikia daugiau galios. Sąnaudos yra labai reliatyvi sąvoka. Mes žinome, kiek energijos šilumos siurblys gali paruošti, bet temperatūra lauke pastoviai kinta: viena žiema šaltesnė, kita šiltesnė. Prisiminkime, 2019-ųjų metų žiemą, kuri buvo itin šilta. Po jos daug kas ėmė kalbėti, kad siurblių, veikiančių aukštose minusinėse temperatūrose galbūt iš viso nereikia. Bet praėjusi žiema parodė, kad vis dėlto reikia ir „Daikin Altherma“ siurbliai efektyviai veikė kai termometras rodė -25 ir žemiau. Tuo tarpu ne visų gamintojų siurbliai yra pritaikyti prie tokių žemų temperatūrų, galbūt jie skirti kitoms rinkoms, tačiau ne lietuviškai žiemai.. Net šiltą žiemą įrenginys, kuris esant -25 laipsniams vis dar veikia efektyviai, ir prie -15 veiks ženkliai efektyviau nei kiti.

 

Kur geriausia statyti išorinį ir vidinį bloką? Ar jiems reikia ypatingų sąlygų?

Išoriniam blokui tinka be kokia vieta lauke. INDUSTEK UAB specialistai pataria rinktis nuošalesnę vietą, kad blokas mažiau maišytų ir nekliūtų. Kitas gana svarbus dalykas – išoriniai blokai skleidžia garsą. Tai natūralu, nes ten vyksta procesai, sukasi ventiliatoriai, traukiamas ir pučiamas oras, tai sukelia tam tikrus garsus. Žmonės mėgsta sakyti, kad vasarą siurblys nedirba, o žiemą terasoje nesėdime ir užsidarius langus jo negirdėti. Tačiau reikia nepamiršti, kad ir vasarą nuolat ruošiame karštą vandenį su šilumos siurbliu.

Verta pripažinti, kad „Daikin Altherma“ šiandien yra vienas tyliausių įrenginių rinkoje, užtikrinantis tylą ir komfortą. Kitaip tariant, ir kaimynai nesiskųs, ir patys pro pravirą langą jo negirdėsime. Jeigu norime, kad garsai visiškai netrikdytų, rekomenduojame įsigyti taip vadinamas tylos dėžes. Jos užtikrina tylų siurblio veikimą, be to, yra estetiškos.

 

Kokią vietą ir kiek ploto namuose numatyti vidiniam blokui?

Jei renkamės siurblį ir karštam vandeniui, ir patalpoms šildyti, rekomenduojame vidinį bloką su integruota karšto vandens talpa. Šiandien galime pasiūlyti du variantus – 180 ir 230 l. Toks įrenginys su integruota talpa atrodo kaip šaldytuvas. Jo matmenys 60x60, aukštis atitinkamai 1,82 arba 2 m. Šie įrenginiai puikaus dizaino, su šviečiančius ekranu, todėl juos galima statyti ir garaže, ir ūkiniame pastate, ir virtuvėje. Juos galima kišti ir į nišą, nes serviso atveju mums reikalingas priėjimas tik iš priekio.

 

Kaip prižiūrėti šilumos siurblį? Ar tam reikalingas specialistas?

Jei įrenginį sumontavo kompetentingi meistrai ir jis gerai prižiūrimas, prie jo lįsti nereikia, siurblys viską daro automatiškai. Galiu pasakyti iš patirties: mano namuose įrenginys stovi jau ketverius metus ir aš prie jo net neinu. Jis puikiai suprogramuotas pagal mano poreikius: atėjus vasarai, pagal temperatūrą jis pats išsijungia ir išeina į budėjimo režimą palikdamas tik karštą vandenį, o rudenį jis pats įsijungia ir po truputį pradeda šildyti namus.

Tiesa, įrenginiui reikalinga kasmetinė profilaktika: išvalyti filtrus, pažiūrėti ar neatsirado šiukšlių. Kaip ir kiekvieną daiktą, jį reikia patikrinti. Pirmus 2-3 metus, kol yra garantinis laikotarpis, reikalaujame, kad tai atliktų specialistas, o vėliau žmogus tai nesudėtingai gali atlikti pats.

BANERIS_GALE-55056972ba33059b1ea23a2c2f778060.jpg